Наръчник на футболния фен

04.10.2013, 17:10

Неписаните правила

   
 
Наръчник на футболния фен

Футболните фенове у нас са смятани за най-ниската прослойка на обществото. Нямаме намерение да ви убеждаваме в противното, защото единствено човек, който е прекарал повече време по стадионите, знае колко грешно е това схващане.

В ултрас културата има неписани правила за това какво трябва да може един фен. Разбира се, ние не сме чак толкова компетентни по тази тема, но все пак смятаме, че съществуват няколко основни умения, които всеки футболен привърженик трябва да притежава:

1. Да дава време на новите играчи/треньори: Най-лесно е да нападаме всеки нов, който е показал дори капка колебание на терена. На всеки човек, без значение какво работи, му е нужно време за адаптация. Ако в любимия ви отбор е дошъл нов треньор, дайте му 3-4 мача време. Време, в което да опознаете тактиката му, да видите как реагира по време на мач, какви смени прави, какви изказвания дава. Същото е и за новите футболисти - подкрепете ги, за да им вдъхнете увереност.

2. Да влиза навреме на стадиона: Едно от най-гадните неща е да се буташ на опашката пред стадиона или на входовете и да чуеш как съдията дава първи сигнал и публиката изригва. Сериозните фенове винаги знаят най-преките пътища до стадиона, местата, на които със сигурност ще могат да паркират, а няма да им се наложи да губят време в търсене на свободно място.

3. Да уважава другите фенове: Да, на стадиона се събират всякакви хора с различни професии, различни мечти и различен начин на живот. По-важното е, че щом тези хора са на мача, значи споделят любовта към този отбор. Следователно е редно да ги уважавате. Дали ще са малко по-лудички и ще са покрити от главата до петите във фенски артикули, дали ще са боядисали лицата си - няма значение.

4. Да знае правилата във футбола: Недопустимо е да не познавате правилата във футбола, а да се биете в гърдите, че сте голям фен. А и те не са чак толкова неясни, че да се оправдавате с това. За да можете да имате мнение по даден въпрос, редно е да го познавате добре. Да не говорим, че ако не сте наясно с правилата, винаги съществува възможността да се изложите като кифладжия.

5. Да се научи да понася загубите: Част от магията на футбола са емоциите, които застигат както футболистите, така и феновете. И тъй като в света няма футболен отбор, който винаги да побеждава, добре е да се научите, че загуби ще има и вие ще трябва да ги приемате като мъже. Не казваме, че трябва да се примирявате със слаба или бездушна игра на футболистите, а да приемете, че загубите са част от играта.

6. Да се интересува от отбора: Всеки познава поне един представител на онзи тип "фенове", които никога не знаят отборът им с кого играе, кой е треньорът и кои футболисти са в тима, но иначе е "страхотен" запалянко. За да сте в час с отбора си и да можете да изказвате мнение, е задължително да се интересувате какво се случва в клуба. И не само - хубаво е да сте наясно и с футбола като цяло.

7. Да може да играе футбол: Не е нужно да сте изключителен талант, но не виждаме как един мъж може да разбира и обсъжда даден спорт, ако не може поне малко да го практикува.

8. Да вкарва разни неща през охраната на стадиона: Дали ще е алкохол, дали ще са факли и бомбички - все тая. Важното е да имате смелост и да проявите креативност, за да не ви хванат.

9. Да знае песните на агитката: Ако ходите в сектора с най-ентусиазираните фенове, трябва да научите песните, които пее агитката. Нелепо е да сте заобиколен от хора, които пеят с цяло гърло, а вие да мълчите. Футболните агитки нямат безкраен набор от песни, така че научаването им е мисия възможна. И, повярвайте ни, когато започнете да пеете заедно с всички, ще се почувствате като пълноценна част от цялата идея, която всеки път връща феновете на стадиона.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 6
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 07.10.2013 | 18:19
6 Да знае правилата във футбола!!!! Най-важното, че ми писна да ми спорят хора, които даже не знаят как се играе.
от Не е посочен | 07.10.2013 | 16:19
5 "Да може да играе футбол" - На времето можех да играе, но вече ми е много трудно, забравил съм как ставаше това.
от Не е посочен | 07.10.2013 | 16:10
4 Повечето не уважават другите фенове и доста често има сбивания.
от Не е посочен | 07.10.2013 | 12:15
3 Няма такова нещо като "наръчник" според мен.
от Не е посочен | 04.10.2013 | 17:29
2 Няма такъв наръчник. Всичко е индовидуално.
от Не е посочен | 04.10.2013 | 17:19
1 Тези правила все едно съм писал аз.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ