Най-странните спортни диети

   
 
Най-странните спортни диети

През 2008 г., по време на олимпийските игри в Пекин, тръгна история, според която по време на подготвителния си цикъл плувецът Майкъл Фелпс спазвал определена диета и приемал по 12 000 калории дневно. Това, разбира се, се оказало, че не напълно вярно и самият Фелпс споделил с репортери един месец след олимпиадата: "Никога не съм ял чак толкова много. Това е мит, никога не съм приемал толкова много калории". Въпреки че рекордьорът така и не разкрил точния си хранителен режим, много различни атлети по-света вярват, че именно тя е изиграла ключова роля за успеха му и са се постарали да разработят свои собствени начини на хранене. Сега ще ви разкажем за най-странните (на моменти дори плашещи) спортни диети.

Висококалоричната диета

Въпреки не никой спортист не е достигал въпросните 12 000 калории, много от тях са били доста близо. Съотборникът на Фелпс, плувецът Райън Лохте твърди, че се хранел предимно в McDonald's, набавяйки си между 7 000 и 11 000 калории. Вороятно в ушите на господин Лохте е влизала доста вода, която е разделила мозъка му чувствително, все пак той допълва, че хапвал и плодове и зеленчуци.

Канадският спринтьор Дилън Армстронг заявява, че приема между 6 500 и 9 000 дневно - "Да се храниш с много калории е лесна работа. Аз много обичам пъстърва. Ям и телешко и пилешко. Диетата ми включва много протеини и малко въглехидрати. Ям 5-6 пъти дневно". Като цяло проблемът не е в приемането, а в изгарянето на калориите, но явно при тези спортисти тренировките са достатъчни.

Точната диета

За амариканския спринтьор Тайсън Гей е напълно задължително да е постоянно във върхова форма, ако иска да поддържа ритъма на електричката Юсейн Болт. За целта той се обърнал към диетолозите от EAS Sports Nutrition, за да му изработят най-подходящия за него хранителен режим. В допълнение към точното количество хранителни вещества, той приемал и позволените хранителни добавки. Ето как описва диетата си самият Гей - "Ядях 230 грама протеини дневно, 308 г. въглехидрати и не повече от 70 г. мазнини." За да си достави веществата, спортистът също се хранел по 6 пъти дневно, консумирайки всичко от кисело мляко до пуешко и риба.

Плодовата диета

Дали тайната на олимпийските игри са в плодовете и зеленчуците? Според диетата с кодово име "80/10/10" - да. Тя включва в себе си 80% плодове и зеленчуци, 10% протеини и 10% мазнини. Майкъл Арнстейн –американски маратонец – видял диетата няколко години преди олимпиадата и от тогава тя станала негов начин на живот. Той мотивира решението си да премине почти изцяло на плодове и зеленчуци в своя блог по следния начин: "Веганството е доста логичен избор, а яденето само на плодове е най-здравословно. Има безкрай ползи от него, както за човека, които го практикува, така и за света по принцип." Колко и да ни я хвалят тази манджа обаче, ние изобщо не смятаме да опитваме въпросната диета.

Гладната диета

Южнокорейската гимнастичка Сон Йон Джи спазвала една от най-строгите диети, за да поддържа определено тегло в продължение на месеци, дори повече. Тя тренирала по четири часа на ден, закусвала колкото врабче, почти не обядвала и вечеряла повече от оскъдно. Сон се оплаквала че, за разлика от повечето и съотборнички, изпитвала големи трудности с килограмите си и допълва: "Западните гимнастички имат по-дълги крайници и дори и да тежим еднакво, те изглеждат по-слаби, затова аз трябва да тежа дори по-малко, за да изглеждам добре." За да не подведе отбора си и да им помогне да стигнат до борбата за медалите, Сон вярвала, че всеки грам мазнина имал значение, затова дни преди състезанията почти не се хранела.

Диетата "ям каквото си искам"

Е, най-накрая си дойдохме на думата. Тази диета е на най-възрастния участник на олимпиада. 71-годишният японски жокей Хироши Хокетсу не позволява на никого да му казва какво да яде. "Ям това, което ми се яде. Нямам нужда от диета, защото имам късмета да съм роден с метаболизъм, които не ми позволява да напълнявам. Изобщо не се замислям как ще ми се отрази тази храна или онази напитка, ако нещо ми хареса, хващам го и го ям."

За разлика от повечето атлети, зад които седят цяла група специалисти, които правят хранителния и дневния им режим, Хокетсу регулирал графика си напълно сам. "Най-често ставам около 7 и 30, правя лека гимнастика за около 25 минути, закусвам и отивам в конюшнята и се занимавам с езда до обед. Отново хапвам, след това отделям няколко часа за бизнес дела, ако има такива, след което отново отивам при конете. Разхождам се с тях или тренираме по-специфични упражнения в зависимост от настроението ми. Аз като цяло не вярвам в твърдите режими". Хироши – ти си пич, та дрънкаш!

Източник: Мentalfloss

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 2
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 02.07.2012 | 11:25
2 наистина доста странни диети,даже съм малко изненадан как може всъщност дневният ти калориен прим да е 12 000 калории,или поне да се стремиш да е толкова!нищо на света не би могло да ги изгори,ако ще и да тренира през цялото време когато не яде.на мен лично най-много ми допадна последната диета
от Не е посочен | 02.07.2012 | 11:05
1 има и още много странни диети,които и днес си се разполагат необезпокоявани в нета:)лунна,млечна,лимонова и какви ли още не,които обещават рязко сваляне на килограми за кратък период от време,но никоя от тях не споменава бързото връщане на килограми след това
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ