Най-бруталните контузии в историята на бокса

09.03.2015, 15:20

Не е за хора със слаби сърца

   
 
Най-бруталните контузии в историята на бокса

Боксът е опасен спорт, който може да причини невероятно ужасяващи травми на бойците, въпреки присъствието на съдии и лекари по време на мачовете. Особено опасни са битките в тежка категория, където един точен удар може да реши срещата, а боксьорите си разменят тупалки с тежест по над 700 кг.
Запознайте се с едни от най-тежките контузии в историята на бокса.

Майк Тайсън отхапва част от ухото на Ивендър Холифийлд

1479671
През 1997 г. се провежда един от най-очакваните мачове в историята на бокса – битката за световната титла между Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд. Холифийлд е добре подготвен и Тайсън решава да опита нещо крайно – захапва ухото на опонента си. Мачът е прекратен, а хората на Холифийлд оказват помощ на състезателя. На Майк Тайсън са отнети две точки. След като мачът е подновен, Тайсън отново напада със зъби. Мачът е прекратен, а хищникът е отстранен от бокса и прключва вече залязващата си, но бляскава кариера.

Франки Кембъл – мозъкът му се отделя от черепа

1479672
През 1930 г. Франки Кембъл участва в последния си двубой. Последните мигове живот на боеца са на ринга, след като Макс Баер го удря толкова силно, че отлепя мозъка от черепа му. Баер е обвинен в непредумишлено убийство. Той се чувства толкова зле, че дава всички доходи от следващите си двубои на роднините на Кембъл.

Ричард Грант се оказва със счупена челюст след като печели мач

1479673
Грант печели мача срещу Джеймс Бътлър през 2001 г. с малка преднина. Докато се радва след края на двубоя обаче, победеният Бътлър го изненадва с удар с всичка сила в лицето. Той продължава да налага Грант, което коства на победителя в двубоя счупена челюст, разкъсвания на езика и няколко шева. Джеймс Бътлър е арестуван и след като излежава кратка присъда е освободен и продължава боксовата си кариера. През октомври 2004 г. е арестуван отново, този път за убийството на Сам Келерман – брат на боксовия анализатор Макс Келерман – убива го с чук, а след това го запалва. През 2006 г. Джеймс Бътлър е осъден на 29 години затвор.

Бени Парет изпада в кома, умира 10 дена по-късно

1479674
През 1962 г. се провежда двубоят между Бени Парет и Емил Грифит. Грифит поваля Парет с 29 удара (18 удара за 6 секунди). Съдията Руби Голдщайн прекратява двубоя, а Парет изпада в кома. Умира 10 дена по-късно.

Алфредо Ангуло с разбито око

1479670
Ерисланди Лара нанася жесток удар в лицето на Алфредо Ангуло, а съдията прекратява мача със съмнение за разрушена орбитална кост на Ангуло.

Дейви Мур

1479676
Дейви Мур е опитен боец с огромен опит на ринга и забележителни резултати. Въпреки това животът му приключва на ринга в мач срещу Шугар Рамос. Причина за смъртта му са увреждания на врата и мозъка вследствие на ударите на съперника. Този случай вдъхновява Боб Дилън за песента му "Кой уби Дейви Мур?".

Хасим Рахман

1479675
През 2002 г. Хасим Рахман решава да се завърне в битката за световната титла в бой срещу Ивендър Холифийлд, който е вече стар и в края на кариерата си. Това не попречва на американеца да нанесе сериозни щети по лицето на Рахман.

Джес Уилард
Мачът между Джес Уилард и Джак Демпси през 1919г. не може да се запомни с една единствена контузия. Джес Уилард е толкова зле пребит, че публиката започва да се моли за край на мача. В крайна сметка Уилард губи двубоя, а мачът е запомнен като един от най-кървавите в историята.

Антонио Маргарито


1479677Нечестните играчи винаги си го получават рано или късно. В мач срещу Шейн Мосли, екипът на Маргарито е уловен в измама, след като се доказва, че ръцете под ръкавиците на боксьора са увити в гипс.
В един от следващите двубои Маргарито се изправя срещу Мани Пaкиао и е пребит толкова жестоко, че пропуска пресконференцията след мача.

Витали Кличко

1479678
През 2003 г. в мач срещу Ленъкс Люис Витали Кличко получава удар в областта на окото, в следствие на който се отваря рана и облива лицето на украинеца в кръв. Мачът обаче не е прекратен. Не само това, но Кличко доминира през цялото време над Люис. Въпреки всичко съдията слага край на мача в седмия рунд и отсъжда победата на британеца. Феновете са разгневени от това решение, а в картите на всички съдии Кличко води по точки.

До днес Витали Кличко е смятан за един от най-трудните конкуренти в тежка категория за всички времена.

Били Колинс

Битката на Били Колинс с Луис Ресто през 1983 г. го оставя инвалид за цял живот. Напълно съзнателно, Ресто излиза на ринга с махнати подложки на ръкавиците, за да бъдат ударите му по-силни. Тази измама коства зрението на Колинс.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ