Витоша Сноукайт Фест: за хората, които искат да летят

16.02.2016, 14:00

От 3-и до 6-и март на Витоша

   
 
Витоша Сноукайт Фест: за хората, които искат да летят

Някога замисляли ли сте се защо има хора, които сттават "ветрогонци"? На всички ни е ясно, че това не е естествено наследен от предците ни стремеж, както да бягаш бързо и надалеч или да удряш силно. Това е поглед нагоре, към полета. Към вечната мечта да летим.

Хвърчилата отдавна са занимавали хората. И сега хвърчилата помагат за създаването на нови спортове, увличащи все повече желаещи да летят – хора-ветрогонци.

Един от тези нови спортове е сноукайтингът. Той произлиза от други три вече достатъчно популярни спорта: зимните ски и сноуборд и водния кайтсърф (кайтбординг). Сноукайтът обаче определено е спорт с бъдеще, тъй като съчетава магията на зимната планина с използването на стихията на вятъра като движеща сила. Това е спорт на свободните и независими хора, на онези, които искат да летят. Все повече кайтсърфисти, както и скиори и сноубордисти, опитват сноукайт. А това е безспорна предпоставка за нарастващата му популярност.

1650192

В България високите част на Витоша се смятат за най-доброто място за сноукайтинг, защото височината осигурява наличието на сняг средно по три месеца в годината. Разположението на планината, оградена предимно от котловини и ниски планини, е причина за неспиращите ветрове. На високо на Витоша вятър няма, само когато той си сменя посоката. А заради това, че тя е близо до София и фактът, че са налични относително бързи транспортни връзки, Витоша е най-популярна сред сноукайтистите. Платовидният релеф около Черни връх с предимно малки наклони и достатъчно големи площи дава неограничени възможности за практикуване на този нов спорт.

Тази година, от 3-и до 6-и март, до Голи връх на Витоша за любителите на спорта и просто за любознателните се организира третото издание на Витоша Сноукайт Фест – феста на сноукайтистите. Идеята на събитието е да се съберат практикуващите сноукайтисти за съвместна проява, а също така и да се представят нови възможности за активен отдих на незапознатите с този спорт. Организаторите искат да покажат как можем да получаваме удоволствие от общуването с природата и повишения адреналин отговорно, безопасно и без да вредим на заобикалящата ни среда.

Освен атракцията и емоцията, която самият спорт дава, организаторите на феста от сдружение ИзтреЩ Тийм (ww.iztreshteam.org) са предвидили много интересни събития, сред които: организирани безплатни начални уроци за всички желаещи да се запознаят със спорта, представяне на фирми за кайт оборудване, изграждане на мини парк с уреди за трикови изпълнения и др. Всичко това ще бъде заснето с дрон и ще бъде създаден кратък филм. Витоша сноукайт фест ще има последващо събитие, фото и видео конкурс на тема сноукайт.

Както всеки спорт, свързан с природата, и даже в по-голяма степен заради връзката си с вятъра, сноукайтът изключително зависи от метеорологичната обстановка. Заова детайлите ще се уточняват до последно, като е възможно събитието да бъде пренесено на резервните му дати - 12 и 13 март. Всички важни подробности, както и актуална програма на феста, новини и интересна информация ще откриете в уебсайта на феста www.snowkitefest.com и Facebook станицата - www.facebook.com/vitoshasnowkitefest.

1650193

Призоваваме всички гости и участници: пазете природата и не оставяйте отпадъци в планината! Нека от нашето присъствие горе останат само следите ни в снега!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ