Щанги или не? Това е въпросът

04.09.2011, 09:00

А отговорът е...

   
 
Щанги или не? Това е въпросът

Всеки от вас, който в последно време е започнал да мисли за големи мускули, сигурно знае, че пътят към целта му минава през големите упражнения (клек, тяга, избутване на щанга от лег) с големи тежести. Движенията със собствено тегло имат второстепенно значение и служат основно за обща физическа подготовка или в краен случай, ако наблизо не ни се намира фитнес.

Ние също вярвахме в горното твърдение, но видяхме, че колегите от Fit&Well.bg са попаднали на мнението на Чад Уотърбъри – неврофизиолог и треньор. Той дава пример с елитните гимнастици. Тези хора тренират с помощта на халки, успоредки, висилки, греди и коне с гривни и телата им са резултат именно на тренировките с тези уреди.

Уотърбъри твърди, че когато става дума за мускулен растеж, подобен тип движения определено превъзхождат упражненията с допълнително съпротивление. Това е така, защото при тях практически отсъства излишната компресия на гръбначния стълб (буквално "смачкване" в резултат от гравитацията и добавената тежест). Благодарение точно на тази особеност, спортистите се възстановяват много по-бързо, а и намаляват вероятността от травми на гръбнака, което им позволява да тренират с много по-голяма честота.

Предлагаме ви да подложите на изпитание твърдението на Уотърбъри в рамките на следващите 1-2 месеца. Това не означава непременно да забравите за всички тежки движения от тренировката си. По-скоро си изберете едно от тях, например мъртвата тяга, и го правете веднъж седмично със сравнително нисък обем (до 10 повторения общо в схема 2х5, 3х3, 5х2 или др.). Според специалиста такъв тип натоварване е незаменимо за развитието на сила и заздравяването на костната система.

Останалата част от програмата си посветете на упражнения със собствено тегло за горна част на тялото, корем и крака, с трудност, позволяваща серия с максимум 12 повторения.

Изпълнявайте ги в кръгов формат и се постарайте да "завъртите" възможно най-много кръгове за постигането на максимален обем. Нека тренировките бъдат минимум 3 и максимум 6 пъти седмично, според свободното ви време и условията за възстановяване.

Нищо не ни пречи да се вслушваме в думите на по-умните и опитни от нас хора (които все пак не са чак толкова много) и да видим дали те наистина са прави.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ