ЦСКА - Левски: Дербито на феновете

28.10.2011, 13:29

   
 
ЦСКА - Левски: Дербито на феновете

Битка на терена, битка на трибуните, битка на резервната скамейка – такова би трябвало да бъде едно вечно футболно дерби. Днес е 173-тият мач между софийските грандове Левски и ЦСКА и се надявам наистина да бъде футболна битка. Това е най-чаканият мач за "сини" и "червени", колкото и от двата лагера да повтарят, че мачът срещу "кръвния враг" е съвсем обикновен двубой. Няма такова нещо. Предстои най-важната среща за сезона, особено за тазгодишния, в който нито Левски, нито ЦСКА направиха нещо запомнящо се в Европейските турнири.

Нелогично, няколко дни преди мача, ръководството на ЦСКА направи грандиозна треньорска рокада като освободи Милен Радуканов и на негово място назначи Димитър Пенев. Има голяма опасност подобна смяна да разконцентрира лагера на "червените", но дали се е случило подобно нещо, ще видим само след броени часове. "Сините" пък нямат проблеми с наставника си, но пък не се представят особено убедително през този сезон, като до момента имат три загуби от десет кръга. Мачът е еднакво важен и за двата отбора, независимо кой колко повече титли или купи има от другия.

От няколко години насам големите български футболни тимове се радват и на големи агитки. Ултрас културата в България малко по малко израсна от обикновено посещение на мач, до предварително мислене на хореографии, рисуване, проектиране на образи и надписи за транспаранти и знамена, с които да се подкрепи любимия отбор. От известно време левскарите пък събират пари за хореографиите на сектора с агитката посредством специален фонд. Сумите се отчитат и всеки, който иска, може да види колко и за какво са отишли. Повечето по-организирани агитки се стремят непрекъснато да привличат още хора, не защото е модерно или защото отборът бие наред, а заради самата идея и отбора.

Представянето в секторите все повече се случва като празник, пълен с идеи, факли и цветен дим, и все по-малко се запомня с непредизвикани побоища и сблъсъци между полицията и феновете. И това е факт, който трябва по-често да се отбелязва, за да бъде разсеяна заблудата на хората, които не ходят по стадионите. Разбира се, когато на едно място се съберат толкова много хора, винаги се намира някой, който да провокира, но това не значи, че всички около него са такива.

Впрочем това се отнася за повечето големи агитки в България, които се стремят да приличат на феновете на отборите в Европа и Аржентина, изнасящи впечатляващи спектакли по стадионите. Днес, феновете на Левски и ЦСКА знаят, че освен на терена, купонът ще се вихри и на трибуните. От страна на сектор "Б" стана ясно, че хореографията ще бъде разделена на две части – по една за всяко полувреме. Още не е ясно какво ще бъде представено от противниковия сектор, но едва ли феновете в него ще пропуснат да покажат на какво са способни.

Съвсем целенасочено този текст не говори за футбол. Статистиката я има навсякъде, титулярните отбори са почти ясни, както и кадровите проблеми в Левски и ЦСКА. Българският футбол е изключително зле, както клубният, така и националният. Единствено феновете могат да покажат разликата. Ако я има, разбира се.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ