Топ 10 на провалените български таланти

По една или друга причина...

   
 
Топ 10 на провалените български таланти

Спортът може да бъде жесток. Много жесток. Днес си спряган за величие и върхове, а от утре си на дъното, чудейки се как си стигнал дотам.

Понякога причините за падението са изцяло в теб и подхода ти към собствената ти кариера, а друг път контузиите, липсата на достатъчно шанс в ключови моменти и други фактори, независещи от теб, оказват своята роля.

Представяме на вашето внимание списък от десет български футболисти, към които сме имали високи очаквания, но по една или друга причина, очакванията ни не са се оправдали.

Валери Божинов

1517657

Несъмнено най-искрящият пример, когато говорим за родни футболисти, неуспели в крайна степен да достигнат пълния си потенциал.

Божинов извървя пътя от "детето чудо на Серия А" до 29-годишен футболен номад, който сменя отборите си като носни кърпички, без да успее да се задържи никъде. Да не говорим, че миналият през Ювентус и Манчестър Сити нападател стигна дъното, подписвайки с клуб от българската "А" група. В момента Божинов се подвизава в италианската Серия Б с екипа на Тернана, като по всичко изглежда, че Валери е отдавна свършил за големия футбол.

Лайфстайлът на плейбой, нощните забавления, липсата на концентрация върху футбола и двете тежки контузии с екипа на Манчестър Сити тласнаха кариерата на Валери Божинов към дъното.

Николай Димитров - Хичо

1517671

Знаете ли къде се подвизава в момента спряганият преди време за талант №1 на Левски Николай Димитров? Така си и помислихме.

Преди време Хичо бе поканен лично от легендарния Арсен Венгер на пробен период в Арсенал, а в момента техничното крило се подвизава във втора турска дивизия, защитавайки цветовете на скромния Маниаспор.

През 2010 година Димитров напусна Левски и подписа с елитния Касъмпаша, но вместо кариерата на Хичо да тръгне нагоре, преминавайки в по-силен шампионат, родният талант започна непрестанно лутане из турските клубове, което в крайна сметка го отведе до местната втора дивизия.

Чавдар Янков

1517688

Един от най-перспективните български халфове на последното десетилетие, който обаче стана жертва на непрекъснатите контузии.

Когато през 2005 година Славия продаде Чавдар Янков на елитния германски Хановер 96, всички смятаха, че "Чак" ще последва стъпките на останалите български футболисти, оставили следа в Бундеслигата. Янков обаче така и не успя да се пребори с честите травми, които в крайна сметка обрекоха кариерата му, преди да се завърне в България.

Александър Тонев

1517687

През лятото на 2013 година България се сдоби с още един футболист в английската Висша лига, след като Лех Познан продаде Александър Тонев на Астън Вила.

Въпреки че тогавашният мениджър на "виланите" Пол Ламбърт не пестеше комплименти по адрес на българина, Тонев почти не записа мачове като титуляр за бирмингамския клуб, а някои фенове на тима дори го нарекоха "най-слабият футболист, обличал екипа на Астън Вила".

През миналото лято техничарят бе преотстъпен на шотландския Селтик, но вместо да остави следа при "детелините", Сашо Тонев ще бъде запомнен единствено с расисткия скандал, който бе предизвикан около него. Бъдещето на юношата на ЦСКА изглежда напълно неясно в настоящия момент, като се смята, че Астън Вила няма намерение да разчита на него.

Марио Кирев

1517690

През 2009 година феновете на българския футбол бяха зарадвани от изненадваща новина, след като тогава все още младият вратар на Славия Марио Кирев бе сензационно трансфериран в торинския гранд Ювентус.

И докато всички ние смятахме, че България отново ще има голям вратар, а кариерата на Кирев ще се изстреля към облаците, нещата около дупничанина замряха. Стражът бе преотстъпен на няколко различни отбора в Швейцария и Румъния, преди в крайна сметка отново да се завърне в Славия.

Атанас Курдов

1517691

Когато през 2007 година Атанас Курдов напусна родния си Левски и подписа с германския Байер Леверкузен, всички прогнозираха, че талантливият голмайстор ще тръгне по стъпките на Димитър Бербатов.

Пловдивчанинът изнесе някои добри мачове за втория отбор на "аспирините", дори отбеляза 14 гола в 46 срещи, но през 2010 г. Курдов бе освободен от Леверкузен.

Кариерата на нападателя премина през българските Ботев, Локомотив (Пд) и Славия, преди бившият младежки национал да заиграе в казахстанския шампион Астана.

Антонио Михайлов

1517689

За колко български футболисти, обличали екипа на Милан, можете да се сетите? Е, има един. Неговото име е Антонио Михайлов, който за известен период от време се подвизаваше в юношеските формации на италианския колос.

Вместо обаче биографията на Антонио да го тласне към бляскаво бъдеще, родният талант необяснимо как стигна до клубове от ранга на Сливен и Септември (Симитли).

Валери Домовчийски

1517693

Основна част от страхотния отбор на Левски, достигнал 1/4-финалите в турнира за Купата на УЕФА и записал историческо първо участие в групите на Шампионска лига. По това време Валери Домовчийски бележеше гол след гол със синята фланелка и логично се стигна до негов трансфер в германската Бундеслига.

Кариерата на младия нападател с екипа на Херта (Берлин) обаче не се разви кой знае колко успешно, като май-май Домовчийски ще си остане със спомена, че е последният футболист в историята, успял да отбележи гол на легендарния Оливер Кан.

Преди няколко дни Валери бе обявен за ненужен в любимия си Левски.

Вилян Бижев

1517705

От легендарния "Анфийлд" до ст. "Тича" във Варна. Как ви звучи? Такъв път извървя Вилян Бижев, който от футболист на Ливърпул се оказа такъв на Славия и Черно море.

Подобно на Антонио Михайлов, Вилян Бижев също не успя да се възползва от уникалния шанс да играе за световен гранд, като не му помогнаха дори и преотсъпванията му в Германия и Норвегия.

Георги Христов

1517692

Феновете на Левски вероятно помнят, с колко големи големи очаквания бе посрещнат на "Герена" привлеченият от Ботев Георги Христов. Вместо обаче да разгърне потенциала си на ст. "Георги Аспарухов", известният като Жоро Метъла играч скъса нервите на "синята" публика с множеството пропуски и яловата си игра пред вратата на съперника.

В момента Георги Христов се подвизава в американският Тампа Бей, където по едно време май го смятаха и за нещо като звезда.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ