Скуошът е готин, вярвайте ни

13.09.2011, 16:19

И забавен

   
 
Скуошът е готин, вярвайте ни

Скуош? Звучи като звук в анимационно филмче. Добре де, знаем, че сте чували за този спорт, но не сме убедени, че знаете нещо повече от това, че се играе в зала с ракета. В интерес на истината скуошът е един от най-изтощителните спортове от семейството на тениса. Ако все пак идея си нямате какво представлява скуошът, помислете си за тенис, но с по-малко точки и много повече пот. И стени!

Начинът на игра на този вид спорт е много подобен на тениса. Като за начало са ви нужни ракета и топка. След това си намерете противник и затворен корт. В България вече все по-често се откриват зали за скуош, така че едва ли ще ви е чак толкова трудно да намерите поне една във вашия град.

Целта на скуоша е да насочвате топката към стената, а противникът ви трябва да направи същото, след като топката тупне веднъж. Онзи, който допусне две тупкания, губи точката. Точка може да бъде загубена и ако топката, която сте насочил, тупне извън очертанията на полето. Играят се три от пет сета, като всеки сет е от по 11 точки. Как обаче действа на тялото ви скуошът? Ами елементарно - вие се превивате, скачате, въртите се, тръгвате и спирате рязко, работите за експлозивност, издържливост и цялостно натоварване.

Идва най-хубавата част. Скуошът гори адски много калории за час - малко над 1000. В сравнение при колоезденето цифрата е 905, при футбола - 862, бягането ви лишава от 776 калории за час, тенисът - от 689, колкото и баскетболът, а йогата направо се подиграва с 215.

Смятаме, че скуошът е интересно решение за спорт през седмицата, а и едва ли около вас много хора се занимават с него. Така хем ще сте "оня пич, дето играе нек'ъв тенис, ама не точно", хем ще сте здрав и във форма.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ