С какво да започнете в бойните спортове

09.09.2011, 16:38

   
 
С какво да започнете в бойните спортове

Много мъже са сигурни, че за да тренират някакъв спорт, им е нужен само хъс и няма начин да не успеят. Да, ама не. Особено ако искате да се занимавате с бойни спортове, които стават все по-популярни покрай MMA състезанията, просто няма как да не се подготвите поне малко предварително. И в подготовката не влиза гледането на надъхващи клипчета в интернет, нито въртенето пред огледалото с мечти за здраво тяло и, евентуално, здрав дух.

Важно е да имате някои основни аксесоари, както и необходимия екип, за да сте напълно готови, а и да се чувствате добре, когато прохождате в интересните дебри на бойните спортове. Едно от най-важните неща е да си вземете удобни къси или дълги панталони. При бойните спортове движението с краката е от особено значение и е задължително да се чувствате удобно в дрехите, които сте избрал. Затова оставете суетата у дома и си намерете нещо удобно за тренировка.

Същото е положението с маратонките. Една пълноценна тренировка ще включва тичане, скачане, ходене, въртене и какви ли не още движения. Освен че маратонките трябва да са ви само за залата, добре е да не се влияете от популярните марки, а да търсите удобна обувка. Съвсем съзнателно пропускам тениската, която да облечете. Независимо какво сте избрал - класически т-шърт, потник или ще тренирате гол, рано или късно тялото ви ще плувне в пот, така че изборът ви е без значение. При всяко положение обаче е добре да си носите кърпа, с която да се забърсвате от време на време. В противен случай може подът да стане хлъзгав, а контузиите са гадна работа.

Ако сте се насочил към бокс, кик-бокс, муай тай или друг спорт, изискващ ръкавици, то ще е добре да си купите свои, въпреки че много клубове предлагат ръкавици, които обаче се ползват от всички. В България има достатъчно магазини, в които можете да намерите евтини или безбожно скъпи. Избора оставям на вас, но ви съветвам да си вземете по-обикновени и не толкова скъпо струващи ръкавици. В началото никой не знае точно как и къде да удря, така че скъсайте първия си чифт без да се притеснявате, че е от "най-гъзарските".

Заедно с ръкавиците трябва да си купите и бинтове, които навивате под тях. Бинтовете могат да бъдат всякакви размери, еластични или платнени. Еластичните не са най-добрият избор, тъй като не обхващат така здраво и плътно ръката, следователно не я предпазват оптимално. А целта е да защитите ръцете си.

Протекторът за уста, или на по-човешки език - гумата, също е задължителна. Тя е единственият аксесоар, който няма как да ви осигурят от самата зала. От една страна, не е никак хигиенично. От друга - всяка гума се оформя по зъбите на конкретния човек и няма как да пасне на друг. Така че, купете си протектор за уста и следвайте указанията, приложени към него.

Това са основните неща, с които е добре да се сдобиете, ако прохождате в спортовете като бокс и кик-бокс. С течение на тренировките ще добивате увереност и умения. Постепенно ще дойде момент, в който вече можете да си вземете и други неща като протектори за крака, каска и т.н.

И все пак, най-важното нещо е да носите желание. Защото колкото и да се екипирате, колкото и пари да пръскате за маркови ръкавици и чували, ако не искате да се занимавате с това, по-добре не хабете нервите си, а и тези на треньорите и останалите трениращи.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ