Руският фигурист, който тайно става олимпийски шампион

22.03.2016, 16:00

След него Русия остава без титла 86 години

   
 
Руският фигурист, който тайно става олимпийски шампион

Представяме ви един от най-тайнствените спортисти в историята - Николай Панин-Коломенкин. Ето и 8 факта за неговия живот, от които ще ви стане ясно защо се е крил и защо следващият олимпийски шампион на Русия идва чак след 86 години.

1. Николай е роден в село Хряново във Вароженска област през 1874 година. На кънките се качва още преди да направи 8 години. Не успява да се пързаля пълноценно, защото има само една дясна кънка и му се е налага да се пързаля само с нея.

2. Когато започва да ходи на състезания, Николай взима псевдонима Панин. Кръстен така, той няма нито една загуба. 

3. Проблемът идва с това, че Николай е назначен на царска служба в Санкт Петербург, а на служителите е забранено да взимат участия в състезания. Около 10 години Александър се явява като Панин и дори заминава за Олимпиадата в Лондон през 1908 година.

4. Панин повлиява и на модата във фигурното пързаляне. Именно той въвежда прилепнатите панталони и вталените сака, вместо безформените екипи.

1671054

5. Главният му опонент е шведът Улрих Сахов. Сахов играе много нечестно и постоянно се подиграва на Панин. Това обаче не пречи на руснака да му вземе златото.

6. Освен всичко останало, Панин е 6-кратен шампион на Русия по фигурно пързаляне (след като излиза от нелегалност), 12-кратен шампион по стрелба с пистолет и 11-кратен шампион на Русия по стрелба с боен пистолет.

7. По време на Великата отечествена война е назначен за инструктор на специалните части. Той преподава стрелба, оцеляване в екстремни условия и тактически засади на ски.

8. Следващият шампион по фигурно пързаляне на Русия се появява чак след 86 години - Алексей Урманов.

 1671052

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ