Руската рулетка на ЦСКА

25.10.2011, 12:00

   
 
Руската рулетка на ЦСКА

Димитър Пенев е новият треньор на ЦСКА! Не, това не е новина от преди 11 години, нито от преди една или две. Това всъщност вече не е нищо ново за съвременната история на "червените". Пенев се превърна във вечният резервен вариант за треньорския пост на "Армията" и обикновено е привикван, когато отборът наистина е в тежко състояние и има спешна нужда от "червено" легендарно име, което хем да надъха футболистите, хем да успокои феновете.

Да, обаче през този уикенд треньорската рокада в ЦСКА се случи толкова ненадейно, че "червени" и "сини" привърженици, футболни и нефутболни специалисти малко се пообъркаха. И има защо. Всеки, който се интересува от български футбол, знае, че в първите си осем мача от този сезон отборът на ЦСКА имаше осем победи. Някои много убедителни, като 0:5 в Монтана, 3:0 срещу Локо Пловдив и 4:1 срещу Видима, други – съвсем обикновени. На 15 октомври обаче "червените" загубиха у дома от Славия с 1:2 и прекъснаха победната си серия. В следващия мач направиха хикс във Варна. След това Милен Радуканов бе освободен. Криза в ЦСКА може и да е имало, но едва ли тя се случва точно през този сезон. Ако попитате и феновете, които впрочем в момента са бесни, отборът май си вървеше добре. Но логиката в управлението на "армейците" от известно време тотално отсъства и решенията на управата на клуба изглежда се вземат на принципа на руската рулетка. Този път, куршумът отнесе Радуканов.

След загубата от Славия, ръководството на ЦСКА излезе с официално изявление, в което присъстваше и следното: "...именно в такава ситуация, в която горчивият вкус на негативите от даден резултат все още не е отминал ние – хората, свързани с управлението на най-мащабния и значим футболен клуб у нас, изразяваме своята пълна подкрепа към Милен Радуканов. Собствениците на "Титан АС" и ПФК ЦСКА ЕАД Димитър Борисов и Иво Иванов, изпълнителният директор Венцислав Живков, както и всеки служител от стадиона, дават и ще продължават да дава своя вот с по едно голямо "За" към настоящия старши треньор." Чудесно написано и съвсем джентълменско изказване. Което след една седмица обаче вече не важеше. Защо, никой не е много сигурен.

Димитър Пенев, както винаги, прие поста с типичното негово спокойствие, може би защото прекрасно знае, че след няколко месеца отново ще отстъпи мястото на някой друг специалист, който по думите на Димитър Борисов се казва Моуриньо. Ако в българския футбол първа загуба и равен след осем поредни победи е трагедия и повод за смяна на треньорите, то тогава всички наставници на отборите в А група трябва да треперят за постовете си.

Какво да каже един Георги Иванов-Гонзо например? Повереният му отбор Левски преживя цели три загуби този сезон, а никой не говори за нов треньор. Нима Тодор Батков не иска "сините" да печелят? Едва ли. Той просто си няма "син" успокоителен Димитър Пенев, който да бъде винаги готов да подържи юздите, докато новият, по-достоен кочияш се катери по каляската.

Изминалият уикенд ще се запомни и с друга важна случка във футбола – Манчестър Сити разпердушини Манчестър Юнайтед с 1:6 насред "Олд Трафорд". Сър Алекс обаче дори не си глътна дъвката по време на двубоя, въпреки че загубата прекъсна серия от 37 домакински победи за "червените дяволи". Само си представете ЦСКА да беше загубил от Черно море с този резултат. Вероятно тогава Милен Радуканов щеше да бъде обезглавен или затворен в тъмница за 100 години. Макар че, Радуканов бе на косъм от още по-лошо наказание - да води националния отбор на България. За негов късмет обаче куршумът от тази руска рулетка уцели друг.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ