Олимпийците, които са си върнали медалите

   
 
Олимпийците, които са си върнали медалите

Южнокорейската състезателка по фехтовка Шин А-Лан стана повод за една от ожесточените дискусии на тези олимпийски игри. Шин направи едночасов сърцераздирателен протест, след като загуби по доста спорен начин от германката Брита Хейдеман в индивидуалния полуфинал на шпага. Треньорът на на А-Лан заявил, че опонентката ѝ нанесла победния удар в последната секунда на срещата, а хронометърът бил управляван от 15-годишен британски доброволец и времето било изтекло. Шин оспорвала съдийското решение, но възражението ѝ било отхвърлено. След като корейката загубила мача за бронза, федерацията по фехтовка ѝ предложила специален утешителен медал, но тя го отказала категорично.

Освен Шин, в историята на олимпийските игри има още четири случая, в които атлети са отказвали олимпийските си медали. Ето ги тях и причините, поради които са го направили.

Американският отбор по баскетбол през 1972 г.

На олимпийските игри в Мюнхен САЩ и СССР играят на финал. През целия мач руснаците водят, но накрая американците правят обрат и излизат с една точка аванс, след два наказателни удара, изпълнени точно от гарда Дук Колинс. Оставали три секунди до края, в които се случили доста странни неща.

Според международните правила тогава отбор не можел да иска прекъсване след наказателен удар, затова руснаците трябвало да започнат игра от подкошието. Руският треньор нахлул на терена да иска прекъсване. Тогава съдията, забележете, българинът Артеник Арабаджиян му отказва категорично и спира мача една секунда преди края. Арабаджиян отказал таймаут на руския отбор, но им позволил отново да вкарат топката от аута. Секундата изтекла без братушките да успеят да направят нищо. Сирената гръмнала и американците започнали да празнуват.

Веднага след това обаче Р. Уилям Джоунс – тогавашният главен секретар на Международната баскетболна федерация отишъл при съдийската маса и наредил руснаците да получат таймаут, а часовникът да бъде върнат с 3 секунди назад. След подновяването на играта Александър Белов направил пас през цялото игрище и руснаците вкарали двойка, печелейки с 51 на 50.

След края на мача американците направили бойкот и отказали да се вземат медалите си по време на церемонията. По-късно 12-те участника в американския отбор многократно били призовавани да си вземат медалите, но те всеки път отказвали. Отличията се пазят в сейф, намиращ се в Лозана, Швейцария. Капитанът на тогавашния отбор Кени Дейвис и съотборникът му Тим Хендерсън дори записали в завещанията си, че не желаят никой от техните наследници да взима медалите от 1972 г. от тяхно име след смъртта им.

Ара Абрахамян

Състезаващият се за Швеция Ара Абрахамян загубил полуфинала по борба класически стил в категория по 84 г. на игрите в Пекин. По неговите думи това станало в следствие на "крещящи съдийски грешки". Борецът реагирал много бурно на съдийското решение и се наложило да го усмиряват със сила. Абрахамян дори отказал да се състезава в мача за бронза, но след намесата на световната федерация склонил и спечелил третото място. По време на награждаването обаче Ара свалил медала от врата си, оставил го в средата на тепиха и си тръгнал. Федерацията наказала Абрахамян за обида срещу останалите атлети и олимпийското движение и му отнела медала.

Ибрахим Самадов

След като завършил трети в категория до 82 кг. на мъжките щанги през 1992 г. в Барселона, руснакът Самадов също хвърлил медала си и си тръгнал от подиума. Недоволството му било породено от факта, че завършил с един и същи двубой (370 кг.) с носителя на златния медал Пирос Димас от Гърция и този на сребърния -  Кшищоф Сиемион от Полша, но останал трети, защото бил по-тежък с по-малко от 40 грама. "Не зная защо постъпи така – коментира Димас – Но смятам, че подобни инциденти убиват олимпийския дух"

Самадов бил освиркван от гръцките фенове докато правел последния си опит и очевидно бил разстроен от факта, че медалите били връчвани от гръцки представител. По-късно не успял да даде обяснения за постъпката си, бил помолен да напусне олимпийското село и медалът му бил отнет.

Хюго Вейсландер И Ф. Р. Бий

През 1912 г. в Стокхолм индианецът Джин Торпе спечелил златния медал в петобоя и десетобоя. Една година по-късно обаче той му бил отнет, защото се разбрало, че Торпе играл като професионалист през 1909 и 1910 г. в бейзболни отбори. Торпе признал, че се е състезавал, но изтъкнал, че спортовете са коренно различни.

След дисквалификацията на Торпе били наградени като първенци Хюго Вейсландер от Швеция, който завършил втори в десетобоя, и Ф. Р. Бий от Норвегия, който спечелил среброто в петобоя. И двамата атлети отказали златните си медали. През 1982 г. олимпийският комитет върнал медала на Тропе, но определил Вейсладнер и Бий за съпобедители в състезанията.

Източник: Мentalfloss

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 6
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 09.08.2012 | 10:38
6 Мъжка постъпка,всичко е въпрос на достойнство и чест!Достойно са постъпили за мен!
от Не е посочен | 08.08.2012 | 14:11
5 точно такива хора ме кефят , които държат на себе си и на честта си , които искат другите да разберат ,че не може така да се постъпва с тях
от Не е посочен | 08.08.2012 | 13:58
4 щом са се почувствали,че трябва да ги върнат , така е било по-добре ,щом не са смятали ,че заслужават точно този медал
от Не е посочен | 08.08.2012 | 13:33
3 как няма да си ги върнат , въпрос на чест и на достойнство
от Не е посочен | 08.08.2012 | 13:31
2 Хм големи машинации са ставали и наистина някой съдийски решения са повече от ненормални и неоснователни. Но сякаш това с американския отбор по баскетбол е наиситна потресаващо!! Руснаците просто искат да си правят каквото искат без никой да им пречи!!
от Не е посочен | 08.08.2012 | 10:35
1 евала на американските баскетболисти... показали са достойнство, колкото до Торпе много тъпо са постъпили като са му отнели медалите и след дъжд качулка са му ги върнали 70 години по-късно
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ