Не ни трябват безплатни билети за спорт

25.07.2011, 16:16

   
 
Не ни трябват безплатни билети за спорт

Днес бе денят, в който бяха пуснати билетите за първия волейболен мач в новата зала "Армеец Арена". Безплатните билети. Оказа се, че първоначално обявените 12 000 мистериозно са се стопили до 5 000, като на човек са се продавали максимум по два билета. Останалите бройки са били разпределени по спонсори, депутати, журналисти и др.

По принцип фактът, че обявяваш едни цифри и каниш 12 000 човека да присъстват безплатно на откриването на залата, а после се оказва, че по-малко от половината от тях в действителност ще присъстват, е показателен, че някой някъде там е казал едни неща, дето не трябва. Не се прави така, смешно е, глупаво е, но е факт. На 30 юли залата ще е пълна, независимо с какви хора. Който е вътре, ще е ентусиазиран. Който не е - ще гледа "на телевизора".

Има обаче нещо много по-притеснително от бройката на билетите и нейното мистериозно намаляване. За броени часове по форуми и сайтове разгневени хора се възмутиха от това как нямало да може да гледат този мач. Как това било безобразие и нямало да им стъпят на тея в залата, каквото ще да става.

Да си представим, че всички 12 000 билета бяха раздадени на желаещите пред касите днес. Те щяха да напълнят залата на 30 юли. Сега да си представим следващия мач по волейбол, който ще е с платени билети. Цената им вероятно ще бъде около 10-15 лв. Същите тези супер ентусиазирани хора ще напълнят ли пак залата? Защо ли ми се струва, че точно те няма да се върнат.

Причината е в синдрома "Лидъл". Помните, нали? Откриване на голяма верига магазини, супер ниски цени, адските опашки. Стъпкани хора, изгубени деца, отрупани с излишни неща колички и какви ли не още абсурдни гледки. Айде, за магазините някак можем да го разберем. Голяма част от струпалите се хора са бедни, пенсионери, за тях голямото намаление е осезаемо, макар и с нискокачествени стоки. Те така или иначе рядко пазаруват, защо веднъж да не го направят там с риск за живота си, но за по-малко пари.

Но при залата "Армеец Арена" нещо не ни се връзва, защото една значителна част от редилите се на опашка днес са от така наречените "фенове на националния". Те ходят на спортно мероприятие, когато то е наистина супер важно, когато ще видят някоя звезда от другия отбор или когато е безплатно. В останалото време просто си стоят у дома, оправдавайки се с цените на билетите, с некадърността на играчите или с това, че "тея ще ни размажат". Точно такива хора настървено се бутат по опашки, за да могат после с блясък в очите да разказват как са били първи там и са открили залата за сметка на другите. И точно тези хора рядко се връщат обратно. А новата "Армеец Арена" има нужда от зрители на истинските мачове, не на бляскавото откриване. В тази зала трябва да идват хора заради спорта, а не защото ще им излезе безплатно.

Затова, не се жалвайте, че не сте се добрали до скъпоценните хартийки. По-важно е да сте в залата на следващите мачове, когато няма да има камери, няма да има официални лица, а спортистите ще имат нужда от подкрепа.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ