Най-сърцатите фенове: Да пътуваш хиляди километри за един мач

Няма голямо разстояние, когато става дума за любимия отбор

   
 
Най-сърцатите фенове: Да пътуваш хиляди километри за един мач

Феновете на столичните грандове не са особено щастливи, когато трябва да пътуват до Варна и Бургас, а в последните години и до Разград. За да стигнеш от единия край на България до другия, са нужни пари и време, които не всеки може да отдели. Да, но някакви си 500 км. са направо за разходка пеша, в сравнение с разстоянията, които феновете на Луч-Енергия (Владивосток), чийто любим тим играе във втора руска дивизия, са принудени да преминават. През септември, например, Луч-Енергия измина почти 10 500 километра, за да се изправи срещу ФК Балтика.

Сама по себе си географската област, в която се намира ФК Балтика, е достатъчно любопитна – град Калининград е столица на едноименната област, като се намира между Полша и Литва на брега на Балтийско море и реално няма допирна точка с останалата част на Русия.

Феновете на Луч-Енергия, които са подкрепили на живо своите любимци, са предприели сериозно пътешествие.

Ето възможните варианти за подобен внушителен поход:

Със самолет – 13 часа и половина през Москва

С кола – 5 дни и 18 часа по границата с Китай, покрай Монголия и Казахстан и през Латвия и Литва

С влак – 7 дни и 8 часа, като цената на подобно начинание е сравнително приемлива – само 8000 рубли, което е около 240 лева

Пеша – три месеца, и то ако не спираш за почивки, като ще трябва да се качиш на ферибот, за да преминеш река Волга след Казан

През 2008-ма година Луч-Енергия изпадна от руската Висша лига и всички останали елитни отбори си отдъхнаха. Вратарят на ЦСКА (Москва) и руския национален отбор Игор Акинфеев бе казал след седемчасовия изнурителен полет и разгрома с 0:4, че за Луч-Енергия ще е по-лесно да играе в японското първенство.

През 2006-та година трима фенове на Зенит (Санкт-Петерсбург) пропътуваха с кола 10 хиляди километра, за да гледат как любимците им побеждават с 2:0 въпросния Луч-Енергия във Владивосток. На връщане обаче автомобилът на ентусиастите се развалил и ги изоставил, което ги провокирало да се приберат с влак. След края на осемдневното им пътешествие с Транс-сибирски железници от Зенит им подарили чисто нов автомобил.

Осемдневната одисея на въпросните фенове можете да гледате в Sporta.bg.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ