Най-богатите в английския футбол

06.10.2011, 14:47

Паралии

   
 
Най-богатите в английския футбол

Богат, по-богат, шейх Мансур бин Зайед Ал Нахян. Това продължава да е валидно за собственика на Манчестър Сити, който за втора поредна година е на върха на класацията на FourFourTwo за най-богатите хора, занимаващи се с футбол във Великобритания. Богаташът разполага с 20 милиарда паунда - сума, която дори и на маститите родни собственици на футболни клубове ще им приседне на гърлата. Пичът, разбира се, съвсем не е случаен, защото е брат на емира на Абу Даби и зет на емира на Дубай.

С 12,4 милиарда паунда във врата му диша Алишер Усманов, който притежава близо 30% от акциите в Арсенал. Богатството му идва от добив на метална руда, производство на стомана и от множество му инвестиции в многомилионни компании. Плътно зад него стои Лакшми Митал с 11.8 милиарда паунда. Индиецът притежава 33% от завърналия се във Висшата лига Куинс Парк Рейнджърс, а освен това е собственик на най-голямата компания производител на стомана в света. Ние, българите, също сме имали близък досег до голямата фамилия Митал. Вероятно си спомняте, че преди няколко години братът на Лакшми - Прамод Митал през 2006 г. стана мажоритарен собственик на ПФК ЦСКА.

На четвърта позиция в класацията на FourFourTwo е собственикът на Челси Роман Абрамович с 10.3 милиарда паунда. Миналата година бившият управител на Чукотка отново е бил на тази позиция, въпреки че тогава състоянието му е било оценено на 7.4 милиарда паунда. Пети са членовете на семейство Либхер, които са свързани с футболния отбор Саутхямптън. До десето място се подреждат още Джо Луис (Тотнъм, 2.8 милиарда), седми е Денис О'Брайън (Селтик/Донкасър Роувърс, 2.51 милиарда), осми - Стан Кронке (Арсенал, 1.8 милиарда), на девета позиция е семейство Глейзър (Манчестър Юнайтед, 1.64 милиарда) и десети - Майк Ашли (Нюкасъл Юнайтед, 1.37 милиарда).

Изданието FourFourTwo е класирало и най-богатите английски футболисти, а първите десет места са в следната подредба:

1. Дейвид Бекъм - 135 милиона

2. Майкъл Оуен - 40 милиона

3. Рио Фърдинанд - 36 милиона

4. Райън Гигс - 30 милиона

5. Уейн Рууни - 30 милиона

6. Стивън Джерард - 27 милиона

7. Франк Лампард - 26 милиона

8. Джон Тери - 22 милиона

9. Дидие Дрогба - 19 милиона

10. Фернандо Торес - 18 ммилиона

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ