Майкъл Фелпс

16.08.2016, 15:00

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

   
 
Майкъл Фелпс

Майкъл Фелпс е роден на 30 юни 1985 в Балтимор, щата Мериленд, САЩ. На седемгодишна възраст започва да плува, а в шести клас е диагностициран със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. От тогава насам, търсейки внимание и изразходвайки хиперактивността си, той трупа рекорд след рекорд. На 10 години поставя първия си на национално ниво, а на 15 години вече е част от американския олимпийски отбор.

На Олимпийските игри в Атина печели 6 златни медала, а на тези в Пекин - 8. Спечелил вниманието на света и укротил хиперактивността си, Фелпс изпада в депресия. През 2009 година в пресата се поява снимка на плувеца, на която той пуши канабис. На игрите в Лондон през 2012 отново печели 4 златни медала, но в дисциплината 200 метра бътърфлай е победен от Чад ле Кло. След олимпийския форум Фелпс обявява край на състезателната си кариера.

1763931

Без плуването Фелпс е нещастен. Подновява тренировките, но през 2014 година американската полиция го задържа за шофиране с превишена скорост, а по-късно Фелпс е обвинен и за шофиране в нетрезво състояние. Това води и до отстраняването му от американския национален отбор за период от 6 месеца. Тези шест месеца Майкъл прекарва в Центъра за възстановяване и лечение в Аризона. Лечението е благотворно за плувеца. Постепенно той нарежда пъзела на живота си - сдобрява се с баща си и подновява връзката си с дългогодишната си приятелка Никол.

Фелпс възобновява контактите и с треньора си Бил Боуман. С негова помощ той си връща хъса за плуване и ненадмината му скорост в басейна. На Олимпиадата в Рио, плувецът спечели пет златни медала. Каква е равносметката? 28 олимпийски медала - 23 златни, 3 сребърни и 2 бронзови.

Плувецът сложи край на кариерата си, но даде старт на един подреден живот. След първото си злато в Рио Фелпс не бързаше да се качи на стълбичката, а да прегърне 15-месечния си син Буумър. Дали наистина Фелпс ще приключи окончателно с плуването, съмняваме се. А Вие?
1763927

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ