Мазнините не са ни врагове

20.11.2011, 15:53

Ето защо

   
 
Мазнините не са ни врагове

Много хора смятат, че мазнините са абсолютно забранени, ако искат да отслабнат, да подобрят здравето си и да увеличат издържливостта си. Всъщност изключването на мазнините от диетата ви, лишава организма ви от важни и нужни съставки.

Съществуват три типа мазнини и те са наситени, мононенаситени и полиненаситени. Последните два типа често са смятани за най-здравословните. Разликата между наситените и ненаситените мазнини се дължи на тяхната структура.

Голям брой желаещи да променят тялото си виждат в животинските мазнини – като например пържолите и маслото, храни, които не трябва да консумират никога. По тази причина и предпочитат да взимат нискомаслени млека и съмнително масло, в опити да избегнат мазнините. Така обаче хората всъщност консумират прекалено много наситени мазнини, отколкото ненаситени и поемат преработена храна, в която няма достатъчно съдържание на въглехидрати. Подобен дисбаланс може да доведе до здравословни проблеми, а както знаете, здравето не е нещо, с което можете да експериментирате.

Храни, богати на мононенаситени мазнини, са зехтинът, авокадото, фъстъците, пеканът (американският орех), бадемите. Рибите, растителните масла и слънчогледовото семе пък са източници на полиненаситени мазнини. Двата вида ненаситени мазнини имат много важен ефект върху човешкото тяло – те намаляват възпаленията, заздравяват костната система и се справят с депресията.

Хората, спазващи диета, редовно ги изключват от храненето си, но недостатъчното снабдяване на организма с мазнини може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Правилните мазнини ни помагат да подпомагаме метаболизма си, да се грижим за клетките, тъканите, производството на хормони и усвояването на много хранителни вещества, сред които витамин А и D. Достатъчното количество също така ни държи сити между дневните ни хранения.

С две думи, предлагаме ви няколко препоръки за дневния ви режим. Консумирайте храни, богати на здравословни мазнини. Такива са ядките, семената, рибата, морските водорасли, маслините, яйцата, авокадото и кокосовите орехи. Наситените мазнини не трябва да надвишават 10% от всички калории за деня. Избягвайте преработени и изкуствено създадени храни като царевичното олио, салатния дресинг и маргарина. Изброените неща съдържат нездравословни мазнини.

Искрено се надяваме да сме ви убедили във важността на здравословните мазнини. Ключът е да консумирате правилно наситени и ненаситени мазнини. Ако се получи дисбаланс, здравословното ви състояние ще се влоши, а това е най-малкото, което искате, нали така?

Източник: tipperarystar.ie

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ