Литекс - българската сутрин на евротурнирите

12.07.2011, 09:35

   
 
Литекс - българската сутрин на евротурнирите

Днес българският футбол се гмурка в европейските турнири - отново. Шампионът Литекс пръв ще покаже уменията си като тази вечер "оранжевите" се изправят срещу отбора на Могрен Будва в Черна гора. Двубоят ще се играе от 21:00 ч. българско време и, разбира се, няма да се излъчва по нито една родна телевизия. Няма да коментираме въпроса с европейските мачове на нашите отбори и тяхното телевизионното отразяване, защото вече сме се примирили, че спасение в случая няма.

По-скоро ни се иска днес да бъде дадено едно добро начало на европейска кампания, която обаче и да завърши достойно. Иска ни се шампионът на България, независимо кой е той, да представи страната добре. Не да мачка наред, защото това никой отбор не го може. Не да стига всяка година до финал в Шампионска лига или Лига Европа, защото и това е нечовешко. Искаме постижимото, а то е - добра игра и желание за успех.

Мечтаем си чужденците в българските отбори да са повече като Гара Дембеле и Маркиньос и по-малко като беглеца Лео Лима и купонджията Юсеф Рабех. Надяваме се българските им колеги да горят и да мислят за спорта, а не за почерпката след него. Иска ни се терените да не ни пречат, дъждът да не ни прави впечатление, а съдията да не го споменаваме.

И всичко това има шанс да започне днес. Тази вечер Литекс излиза срещу наглед анонимния, макар и по-стар от ловчанлии клуб Могрен. Вярно, само с година, но знаете, че за българските футболни босове една година е от изключително значение. Вярно е и че ФК Могрен играе едва от пет години в елитната дивизия на Черна гора, но това е защото тя от толкова и съществува. В европейските турнири обаче черногорският първенец не може да се похвали с нищо значимо за разлика от Литекс, който игра в групите на турнира за Купата на УЕФА през сезон 2005/2006, а след това отпадна на 1/16 финалите от френския Страсбург.

Сега шампионът на България има шанс да покаже качествата, с които спечели титлата за втора поредна година. Според родните футболни експерти, Могрен ще прилича най-много на средняшки отбор от нашата "А" група - тим на нивото на Черноморец Бургас, например.

Очакваме победа за Литекс. Дано обаче черногорците не препънат момчетата на Любо Пенев още в началото, защото знаете българската поговорка, че "Денят се познава от сутринта." Представете си, че Литекс е европейската българска сутрин. След нея вече се готвят Локомотив София, Левски и ЦСКА.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ