Каква беше българската спортна 2015 година

29.12.2015, 10:29

За какво се радвахме и за какво плакахме

   
 
Каква беше българската спортна 2015 година

В края на всяка година е съвсем нормално да запретнем ръкави и да си направим някои равносметки. Лични, професионални, световни - важното е да умеем да се обръщаме назад и да можем да обобщим всичко, което се е случило или пък не се е осъществило.

Разбира се, спортът не прави изключение. За нация като нашата той е изключително важен, затова приемаме сърцато всяка победа и още по-сърцато - всяка загуба. Предлагаме ви един изчерпателен обзор за всички важни участия на български спортисти, завършили с триумф или звучен провал. Ето какво се казва в него:

Измина една година, която достави малко радост за българския запалянко и повече бе изпълнена със сътресения и провали в родния спорт. Година, белязана от падения и скандали както у нас, така и по света. Година, в която политиката навлезе шеметно в спорта и е напът да върне събития, подобни на тези от миналите времена на Студената война. За българския запалянко поводите за радост бяха доста малко и надеждите за по-големи успехи остават за 2016 г., която ще бъде изпълнена със спортни събития.

Без съмнение, 2015 г. ще остане в анализите и спомените ни с тоталния крах на футбола у нас. Столичните клубове ЦСКА и Локомотив София се оказаха в по-долни дивизии, а в самия край на полусезона ръководителите на Литекс сътвориха глупост, която по всяка вероятност ще коства на ловчанлии мястото им в А група, ако мозъците от БФС не решат нещо друго.

Националният отбор претърпя провал в опита си да намери място на Европейското първенство във Франция и догодина ще гледа финалите по телевизията, а това едва ли е изненада за някого. В резултат "лъвовете" (кавичките са задължителни за това прозвище) завършиха годината на 71-о място в ранглистата на ФИФА, заобиколени от отбори "колоси" като Замбия, Израел, Южна Африка и Екваториална Гвинея.

Като за капак тимовете ни отпаднаха безславно в евротурнирите – Лудогорец загуби и двата си мача срещу никому неизвестния молдовски тим Милсами, Литекс бра срам срещу латвийския Йелгава, а Черно море също бе елиминиран от първия си съперник – Динамо Минск. Единствено Берое успя да преодолее първия си противник – Атлантас от Литва, но после нямаше шансове срещу Брьондби. Общо представителите ни изиграха едва 10 мача в Европа, от които спечелиха само два, в другите осем записаха поравно загуби и поражения.

Пропилян сезон за Григор Димитров

Григор Димитров стана Спортист на България за 2014 г., но сезон 2015 бе твърде неуспешен за него. Първата ракета на България преживя сривове както в спортния, така и в личния си живот.

В основата на провалите на Гришо станаха смяната на ракетата му, пониженото самочувствие и изненадваща апатия на корта, а до известна степен и любовната му връзка с перлата в женския тенис Маша Шарапова. Хасковлията първо бе критикуван от "разбирачите", че страда от звездомания и е разконцентриран от рускинята, а след това именно раздялата му с тенисистката бе сочена за основна причина за трусовете в играта му. В крайна сметка Григор се раздели с треньора си Роджър Рашийд, под чието ръководство спечели и четирите си титли от турнири на АТР.

Всъщност, подобни спадове са обичайни в кариерата на тенисистите, но Димитров трябва да се потруди доста, за да върне нивото си, а изминалата година показа реалността и едва ли вече очакванията към него ще са да стане състезател от ранга на Джокович, Надал и Федерер. Най-успешният ни тенисист също така бе яростно критикуван заради отказа си да играе за България в мача срещу Унгария, който можеше да ни вкара в първа група на евроафриканската зона на Купа Дейвис (което на практика не е някакъв феноменален успех).

В същото време повечето от връстниците на Григор Димитров в Тура, сочени за суперталанти, също разочароваха и средната възраст на играчите от Топ 10 в края на годината е близо 30 години, което е най-висок показател от 1973 г. насам.

Допинг скандал в щангите

В края на март целият ни отбор по вдигане на тежести бе заловен с допинг по време на внезапен тест в залата в Дианабад. Антидопинговите разпоредби бяха нарушени от 11 щангисти и по всяка вероятност България няма да има представители на Олимпиадата в този спорт, ако не се стигне до чудо. Арбитражният съд ще вземе решение относно жалбата на федерацията ни до края на януари, а дотогава разпределението на квалификационните квоти за Игрите в Рио още няма да е свършило. Малка утеха за нас е фактът, че забраненият препарат станозолол се оказа попаднал в организмите на атлетите ни чрез хранителна добавка, която е съдържала неразрешеното вещество, без то да е описано в съдържанието й. Асен Мурадов, Ферди Назиф, Владимир Урумов, Стоян Енев, Деян Минчев, Надежда Мей Туй Нгуен и Мая Иванова бяха дисквалифицирани за девет месеца. Демир Демирев, Иван Марков, Ивайло Филев и Милка Манева пък бяха отстранени за 18 месеца. Карето можеше да изгори и до живот, ако Международната федерация не бе проявила разбиране в ситуацията.

Българските спортисти трябва да бъдат особено внимателни на тема допинг, тъй като от началото на следващата година се очакват засилени проверки във връзка с Игрите в Бразилия.

Целия обзор на спортната 2015 г. можете да прочетете само в Sporta.bg.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ