Същото питие, което те накара снощи да забравиш къде си зарязал портфейла си, всъщност може да подобри паметта ти! Парадоксално, но полифенолите (вид антиоксиданти във виното) могат да намалят риска от заболяване от Алцхаймер, показа едно от последните проучвания в областта.
В скорошно изследване на Училището по медицина "Планината Синай" мишките, които били подложени на опит с изпробване на качествата и свойствата на виното, спомогнали за доказването на обнадеждаващия факт, че фенолите в гроздето намаляват нивата на бета-амилоид протеина, свързан с Алцхаймер. Това е първото проучване, което показва, че веществата във виното могат да редуцират риска от развитие на ужасяващата болест.
"С тази информация се надяваме да създадем лекарство, което да има същия ефект”, казва Джулио Пасинети, доктор и професор в медицинското училище и съавтор на изследването. "Ще тестваме и върху хора в близко бъдеще”.
Вярно е, че резултатите са постигнати върху мишки, но и други проучвания са доказвали невероятните ползи от промиващата мозъка напитка. Например изследователи в Англия открили, че по-възрастни хора, които пият вино, показват изключително високи резултати при проведените когнитивни тестове, в сравнение с останалите, които залагат на чая и приема на шоколад. Да не споменаваме и факта, че редовното пиене на вино води до добро сърдечно здраве, което е обвързано също с Алцхаймер. В действителност 80% от хората с тази болест страдат и от сърдечни проблеми.
Добри новини за ценителите на виното: "Алкохолът убива клетъчните мембрани, като спомага за освобождаването на полифенолите в течността”, казва доктор Лерой Крийси от Корнелския университет, "Сокът изисква гроздето да се загрее преди да бъде изстискано, което убива полифенолите”. Затова, братя, да пием за здраве.
Ако обаче не сте любители на виното, каквито сме ние, не се безпокойте, има решение и за вас. Боровинките и къпините също са много богати на антиоксиданти, макар че изследователите не са 100% сигурни дали ще имат същия ефект като виното.
Нищо не ви пречи да изпивате по една чаша вино дневно дори да не сте едни от най-големите "пиячи". Но не вземайте първото, което ви попадне пред погледа. Заложете на тъмния червен цвят, тъй като повечето полифеноли създават червен пигмент. Тъмните Кабернета и купажи със Сира (може и само Сира) са вината с най-силна концентрация на полезното вещество.
Сега вече спокойно можем да ви кажем "Наздраве!"
източник: Menshealth.com