Допинг се е използвал от най-древни времена

Стига драми

   
 
Допинг се е използвал от най-древни времена

Скандалите с допинг регулярно вкарват зверска интрига в спорта. Периодично организаторите на Олимпийските игри се опитват да се борят за чистотата на спорта, но къде всъщност е истината?

Интересно историческо разкритие се появи в научните списания напоследък. Оказва се, че още при първите Олимпийски игри (горе-долу преди 2000 години) атлетите са взимали всякакви странни стимуланти, за да увеличат физическия си капацитет.

Древните гърци използвали слуз от специален вид жаба, сушени билки, гъби и стрити кости от различни животни. По-интересното обаче се случва през 19 век, когато игрите са възобновени. Спортистите използвали специални коктейли преди състезанията - чай с малка концентрация на кокаин и хероин. Това изобщо не се смятало за странно, нито било забранено, а напротив - било препоръчително. 

Та, когато говорим за древните традиции на олимпийските спортове, трябва да признаем - стимулантите са основна част от него. И както казваше чичо Чарли: "Всичко развалиха, когато започнаха да тестват състезателните коне за допинг".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ