Да оцелееш под не една, а под две лавини

31.07.2018, 14:00

Невероятната история на Кен Джоунс

   
 
Да оцелееш под не една, а под две лавини

През 2003 г., 26-годишният студент по политически науки от Манчестър, Кен Джоунс, решава да изкачи сам 8-хиледник в Румъния. Малко преди върха Джоунс бива затрупан не от една, ами от две лавини. Втората успява да счупи крака му и смаже таза му. За да се измъкне жив, Джоунс е принуден да издрапа от лавините и да пропълзи над 10 мили до най-близкия град, което му отнема 3 нощи и 4 дни в смръзяващия студ на планината. 

След нечовешки мъки, той успява да стигне до най-близкото Трансилванско селце, където е отведен в болница. Лекарите успяват да спасят крака на Джоунс, въпреки че едвам не намира смъртта си отново, но този път заради тежките язви в корема, причинени от стреса. Като резултат, две трети от стомаха му е трябвало да бъдат отстранени. Лекарите в Румъния и Обединеното кралство били сигурни, че Джоунс, който бил служил като военен парашутист и в Специалните сили в продължение на няколко години, ще остане в инвалидна количка до края на живота си. 

2082281

Джоунс обаче успява да докаже на специалистите, че грешат за него, и сега не само ходи нормално, но и е сериозен велосипедист. Като допълнение към това, той създава и фитнес компания. В момента Джоунс живее с жена си и малката си дъщеря и е издал книга (Darkness Descending), описваща всичко - от лавината до планинското изпитание по измъкването и тежкия процес по възстановяването. 

2082277

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ