Босабол - спортът на лятото  7 Виж всички снимки

22.11.2011, 14:47

   
 

Футбол, баскетбол, волейбол, босабол. Ако знаете какво означава последната дума, ви поздравяваме. Защото ние доскоро нямахме ни най-малка представа. Надуваемото игрище с батути и мрежа, което най-добре стои на плажа през летния сезон, ни навяваше само мисли за море, бира и жарко слънце. Оказа се, че босаболът е прецизна комбинация между волейбол, футбол, гимнастика и капоейра, а "теренът", на който се играе, се приготвя за по-малко от 45 минути.

Основната цел на този спорт е топката да удари "пода" на противниковото поле. Точно както във волейбола, но има една съществена разлика – тук позволените докосвания преди топката да бъде прехвърлена в другото поле са осем. Докато кълбото се разиграва, един човек от отбора скача на батута и набира височина, от която да направи впечатляваща забивка. Ударите могат да се правят с всяка част от тялото като с ръце топката може да се докосне веднъж и по два пъти с крак или глава. Ако топката падне върху надуваемата повърхност, печелите една точка, а ако уцелите батутите – взимате три точки. Ако пък по някаква дяволска случайност уцелите рамката на батутите, то не печелите никакви точки и играта се възобновява.

Разбира се, както във всеки спорт, и тук трябва да има съдии, защото в противен случай няма да има на кого да се пее евъргрийн рефренът "Съдияяята, съдияяята, съдияяята п*******". Те са не по-малко колоритни от самите играчи. Снабдени са със свирка, микрофон, перкусионни инструменти и диджей пулт. Както сами се сещате, освен че следят за спазването на правилата, съдиите в босабола пренасят спортното събитие на едно по-различно ниво.

Хубавото на босабола е, че теренът му може да бъде сглобен навсякъде. И където и да започнете да играете, тълпа неизменно ще започне да се трупа. Отсега сме си навили на пръста да се научим да практикуваме този спорт. Лошото е, че ще ни навява асоциации за лято, а ноември месец не е точното време, в което да мислим лятото, просто защото то прекалено скоро е свършило.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ