Бойни изкуства, за които може би не сте чували

21.07.2014, 17:32

Запретнете ръкави и се пригответе за въргал

   
 
Бойни изкуства, за които може би не сте чували

Във всяко кътче на света хората са развили свои собствени методи за водене на битка, което е съвсем в реда на нещата. Независимо дали се намирате в Германия или в Гана – трябва да се оцелява, няма как. Всички сме поне в някаква степен запознати с най-известните бойни изкуства като карате, джудо, айкидо и таекуондо, но сега ще ви запознаем с няколко такива, които не са чак толкова познати в глобален аспект, но това не ги прави по малко интересни.

Бокатор

Бокатор, което означава "да налагаш лъв", е камбоджанско бойно изкуство, водещо началото си от XVIII век. Подобно на много други азиатски бойни изкуства, Бокатор се базира на движенията и поведението на различни животни. В случая това са орел, жерав, кон, змия и лъв. Бокатор обаче се отличава със своята изпитана във военни конфликти бруталност. В това бойно изкуство има над 10 000 техники, които включват най-вече многобройни удари с колене и лакти. Това е изключително комплексно изкуство, което предлага на прктикуващите го многобройни варианти за всяка ситуация.

Дамбе

Дамбе се базира на боксовите традиции от Древен Египет и се практикува от западноафриканското племе Хауса. Членовете на това племе пътуват надлъж и нашир и изпълняват бойни церемонии, при които се бият с всеки желаещ да си пробва късмета срещу тях. Основното оръжие в Дамбе са юмруците, като бойците обвиват ръцете си в плат и корда, а около по-силния крак на боеца се увива верига, като според бойците това се прави, за да се подобри кръвообращението, но според нас си е чист садизъм. Ето нещо, което ще спечели на Дамбе доста фенове – пушенето на марихуана преди двубоите е на практика задължително.

Система

Да си го кажем – няма как да оцелеете в Русия, ако не сте поне малко смахнати. "Система" е бойното изкуство, практикувано от "Спецназ", и може да накара всеки гаден капиталист да се съгласи с режима.

"Система" се фокусира върху контролирането на важните части от тялото – лактите, врата, коленете, кръста и раменете – чрез упражняване на натиск върху определени жизнени точки. Това бойно изкуство следва правилата на анатомията и биомеханиката, като практикуващите изучават старателно човешкото тяло и всичките му слабости.

Уникалното при "Система" е, че не се изучава единствено ръкопашен бой, но и боравене с различни типове оръжия и елиминирането на множество въоръжени противници, идващи от различни страни. Защото по-яко от това да опердашите едно анаболно говедо е само това да опердашите пет анаболни говеда!

Затворнически рок

Както можете да се досетите от названието му, затворническият рок е създаден някъде из дебрите на американските пандизи и в общи линии представлява брутален уличен пердах без правила. Това бойно изкуство е известно с бруталните си тренировки, като най-използваната е следната – тесте карти бива разпиляно по пода и новобранецът трябва да ги събере всичките, докато през това време няколко други пича го налагат безмилостно.

Калари Паят

Практикувано в Южна Индия, Калари Паят доказано е най-старото бойно изкуство в света и предшественик на всички днешни методи за битка. Според местните то е създадено от самия бог Вишну. Калари Паят има доста варианти, като някои от тях специализират в ръкопашния бой, а други – във въоръжените схватки. Една от най-известните вариации е Марма Атри. Майсторите на това бойно изкуство могат да убият или парализират човек само с един удар върху някоя от 108-те нервни точки, които се считат за много уязвими. И може би за да не се чувстват виновни, въпросните майстори изучават и медицина, най-вероятно за да могат да излекуват някого, в случай че го потрошат по погрешка.

Окичитау

Окичитау е бойно изкуство, базиращо се на друго такова, практикувано от индианците в Северна Америка. Създателят на "Окичитау" е Джордж Лепин – опитен ветеран, изучавал джудо и таекуондо и също така е усвоил стрелбата и хвърлянето на томахавка. Техниките в това изкуство често предполагат употребата на оръжие. Подобно на айкидо и тук ударите с ръце и ритниците биха могли да наподобяват използване на оръжие, в случай, че практикуващият не е въоръжен. Едно от основните оръжия в "Окичитау" е ножът. Което е логично – какъв е смисълът да научиш индианско бойно изкуство, ако не знаеш как да скалпираш някого!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ