А боксът може да е истински спектакъл

04.07.2011, 17:04

   
 
А боксът може да е истински спектакъл

В събота хилядите фенове на бокса очакваха с нетърпение боксовата среща на годината - мачът между Владимир Кличко и Дейвид Хей.

Той трябваше да се проведе още през 2009 г., но заради всевъзможни проблеми и в двата лагера, бе неколкократно отлаган. Нищо. Важното е чакането да си заслужава.

Но не. Мачът бе далеч от очакваното боксово зрелище и най-големият губещ бе боксовият фен.

Събота, точно в 23.30 вечерта (сякаш нямаше какво по-забавно да се прави в събота вечер) се залепих за плазмата в очакване на великия двубой. Добре че беше бирата. Тя поне не ме разочарова.

Световният шампион в тежка категория на три федерации - Световната боксова организация (WBO), Международната боксова организация (IBO) и Международната боксова федерация (IBF) Владимир Кличко трябваше да защитава титлите си пред напористия британски боксьор Дейвид Хей - световен шампион в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) пред пълните трибуни на стадион "Имтех Арена" в германския град Хамбург.

Тези двамата в продължение на месеци постоянно буквално се "изяждаха" в медийното пространство. От двата лагера се сипеха заплахи на поразия. Претендентите се биеха в гърдите в опит да покажат кой е по-по-най и често-често отправяха крайно жестоки заплахи един към друг. Последната седмица преди мача словесният двубой стана особено жесток. И така и трябва да бъде. Очакванията бяха големи. Вече си представяхме как титаните излизат на ринга и Кличко нокаутира Хей още във втория рунд (все пак не е Майк Тайсън) или пък как Хей "откъсва главата" на Кличко, както се бе заканил седмицата преди мача. Така се беше постарал, че на пресконференцията преди сблъсъка британецът демонстрира новата си тениска, на която беше илюстрирано как обезглавява украинеца и брат му Виталий - световен шампион в тежка категория на WBC.

Легендата на бокса Ивендър Холифийлд прогнозира в интервю, че Дейвид Хей има силите да победи Владимир Кличко, с което още повече нагорещи страстите.

Това ни бяха обещали, това и очаквахме – един истински кървав двубой, избити зъби, мощни удари, злоба на ринга – такава, каквато показаха пред медиите. Очаквахме бой, предизвикателство, майсторство. Жестоко! Да, боксът е жесток спорт, много динамичен и зрелищен, в който или биеш или те бият. Това очаквахме от двама шампиони от ранга на Кличко и Хей.

Да, ама друг път.

Реалността е пълна с разочарования.

Първото няма нищо общо с гладиаторите на ринга, а по-скоро с кабелния оператор, който бе обявил, че ще излъчва мача. Срещата не започна нито в уречения час, нито по канала, по който трябваше.

След това на ринга се появиха двама т.нар. боксьори, чиито имена няма да споменавам, защото са световно неизвестни и чиято задача бе да "подгреят" публиката. Така я подгряха, че феновете направо засияха - от скука. Всички се чудеха какъв точно бокс имитираха двамата на ринга и на никой не му пукаше как ще свърши техният мач. Е, ако се бяха постарали малко повече или бяха демонстрирали някакви умения, можеше и да създадат някаква интрига. Но това така и не се случи. Техният двубой бе на светлинни години от зрелищния бокс и както словоохотливият коментатор постанови – след години, ще разказват на децата си, че връх в кариерата им е денят, в който са подгрявали мач за световните титли на цели четири асоциации. (Доста гадничко, нали, но пък вярно!)

Все пак всичко щеше да бъде просто перфектно ако Дейвид Хей и Владимир Кличко наистина бяха изиграли "мачът на годината". Вместо това двамата демонстрираха същата липса на класа и хъс като предшествениците им на ринга, но за разлика от двамата анонимници по-рано, този път публиката бе адски разочарована и не скри недоволството си.

Дейвид Хей се забави доста – цели 8 минути и до последно не беше сигурно, че ще излезе на ринга, но след като напрежението по трибуните видимо ескалира, британецът закрачи от съблекалнята си към ринга в компанията на няколко охранители, които, не че е важно, но значително го превъзхождаха по ръст и размери.

Пред 50 000 фена на стадиона в Хамбург и още стотици хиляди пред телевизионните екрани Владимир Кличко и Дейвид Хей изиграха един 12-рундов мач без обезглавяване, без осакатяване и без дори намек за нокаут. Дясната ръка на Кличко сякаш беше гипсирана до лицето му и рядко се отлепяше от него, за да нанесе удар. Дейвид Хей, от друга страна, доказа, че за боксьор тежка категория, е изключително бърз и подвижен. Той успя да отправи няколко точни удара в лицето на своя противник, но това далеч не бе достатъчно за победата. След 12-те изтощителни – най-вече за публиката, рунда, чрез единодушно съдийско решение, Владимир Кличко бе обявен за победител по точки.

Е, така става явно и в бокса – пародия. Двамата боксьори показваха далеч по-голям хъс пред медиите, отколкото на ринга. В двубоя им нямаше и помен от това настървение и твърдост, които шампионите демонстрираха преди това и които сме свикнали да гледаме в подобни сблъсъци. Дейвид Хей се оправда след мача, че бил със счупен пръст и това му попречило да се представи добре. Е, през 2009 г., когато отне титлата на гиганта Николай Валуев, не беше със счупен пръст и игра като звяр. Можело значи. Но ние не искаме оправданията им - искаме резултати. Бира и зрелища – това искаме и не сме респектирани от титлите на тези боксьори. Шампионите не са само онези, които носят тежкия колан, на ринга шампионите не се носят, като бабички в супермаркет, шампионите играят с настървение, хъс и страст и не на последно място – шампионите ги е грижа за емоцията, която техният двубой събужда у сърцата на публиката.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ