Volvo Ocean Race - океанът принадлежи на мъжете  9 Виж всички снимки

28.10.2011, 16:07

   
 

Всеки вид спорт има своя кралски клас, тоест най-престижното и скъпо състезание в цялата дисциплина - във футбола това е Световното първенство, в колоезденето - Обиколката на Франция, Париж-Дакар в ралитата и Формула 1 за пистовите шампионати. Това е събитие, което привлича най-големите майстори и шампиони, най-богатите спонсори, най-напредничавите технологии и разбира се - най, ама най-жестоката, безмилостна конкуренция. Всичко това обаче си заслужава всяка стотинка и всяка капка пот и кръв, защото именно в тези коронни спортове са най-големите награди и най-голямото - вечното признание. Когато пистолетът гръмне и всички се устремят към финалната права, вълненията и напрежението сред публиката и феновете са не по-малки от спортното майсторство и злоба на състезателите, и обикновено цял свят следи тези висши спортни форуми с нескрит интерес.

Когато става дума за скъпия и мъжествен спорт, наречен ветроходство, обикновено си представяме лъскави яхти, бели платна и мъжаги с тен, които въртят най-различни кормила и ръчки, дърпат въжета и финишират "на Марината" под погледите на жадни фенки... Обикновено е така, но когато говорим за краля на ветроходните състезания - "Volvo Ocean Race", нещата стигат много, много по-далеч...

За участниците в това състезание топлото посрещане в Марината е мираж, който може да бъде реализиран само с нечовешки усилия. Смъртта дебне от гребена на всяка вълна - паднеш ли зад борда си свършен, никой няма да погледне назад - такива са правилата на морската битка. В тези сурови условия никой не мисли за външния си вид, а само за победата. Сплъстени бради, раздрани дрехи, очи зачервени от солената вода - нищо общо с розовата картинка, която описах преди малко.

Легендата гласи, че екипажите са толкова обсебени от излишната тежест, която може да наруши баланса на яхтата, че използват обща четка за зъби с отрязана дръжка! След седмица на борда на баснословно скъпите 22-метрови яхти, всяка една подводница от Втората Световна Война, би ви се сторила като петзвезден хотел. Екипажите ядат замразени храни и отделят, каквото измъчените им стомаси успеят, в общо "гърне" в средата на корпуса, до мачтата. Освен това, всеки разполага с по един комплект дрехи, с който трябва да се спаси от постоянните атаки на Океана и температурни разлики от -5 до 40 градуса Целзий.

Какво кара тези мъже да се впускат в луда, безмилостна надпревара около Планетата, по маршрут, възлизащ на повече от 70 000 морски мили? Разбира се, желанието за победа. На борда на всяка лодка "случайно" е попаднал по един представител на медиите, който се бори рамо до рамо с останалите 10 мореплаватели, до един олимпийски ветроходни шампиони. Разбира се всеки един член на екипажа е сериозно компенсиран, за да участва в това лудо препускане през най-бурните морета в замъгления задушен търбух на грациозните карбонови лодки, по-бавни единствено от три- и катамараните. Преди всичко обаче, тези мъже вероятно са водени от безсмъртния дух на приключението и примера на Великите географски откриватели, моряците от търговския флот през 19 век и големите ветроходци - околосветски пътешественици Джошуа Слокъм, Франсис Чичестър и Ерик Табарли.

След по-малко от двадесет и четири часа в испанското пристанище Аликанте ще стартират шест отбора, които за близо осем месеца ще обиколят земното кълбо в посока изток-запад. Състезанието ще протече на девет прехода, включващи десет спирания във всеки континент (без Антарктида разбира се, там състезанията са с шейни, а не с лодки). При всяко "спиране" тълпите екзалтирани фенове и журналисти по кейовете ще станат свидетели и на бесни гонки в пристанищата, където в най-екстремни условия екипажите ще се борят със стотните на хронометъра. Приключенията на храбрите моряци и техните опитни шкипери ще бъдат документирани и предавани на сайта на състезанието volvooceanrace.com, където можете да се запознаете с всички подробности за това уникално предизвикателство на човешките дух и смелост.

Първият етап на регатата ще премине изцяло в Атлантическия океан, където ярко оцветените, облепени със спонсорски реклами лодки, ше се опитат с широка дъга да стигнат до най-южната точка на Африканския континент - Кейптаун, пресичайки тропически и екваториални води със скорости достигащи до 40 километра в час.

Борбата ще е безмилостно жестока и всяка грешка на екипажите може да коства не само крайния успех в състезанието, но и живота на някой от техните членове, защото всички знаем, че Океанът не прощава на безразсъдните!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ