16 мъдри урока, на които ни учат бойните спортове

07.07.2014, 18:22

Тренираш не само тялото, но и духа си

   
 
16 мъдри урока, на които ни учат бойните спортове

Бойните спортове не са просто начин да запълвате времето си или да тренирате физиката си. Колкото повече тренирате и се учите, толкова повече неща у вас, извън физическия аспект, ще се развиват. Ще придобиете умения, които на пръв поглед нямат нищо общо с бойните техники, но реално са неразривна част от веруюто на всеки боец, посветил се на някакво бойно изкуство.

1. Остави егото си на прага

Това е кардинално правило във всяко бойно изкуство, но лесно се прилага във всяка друга сфера, във всичко, което искате да правите. Остави гордостта си и отвори съзнанието си - ще се изненадаш колко далеч ще стигнеш.

2. Можеш да научиш нещо ново от всеки човек, с когото се срещнеш

Дали ще е онзи тип, чиито удари с ръце са като на машина или онзи новак, който задава купища въпроси, важното е, че всеки човек, с когото се срещнете, може да ви даде нещо ново и смислено. Приемете го като възможност да подобрявате себе си като се учите от другите.

3. Или печелиш, или се учиш

Ще бъдете удряни, вероятно и нокаутирани, ще бъдете размятани като кукла и всичко това е ок. Да спечелиш спаринг мач или важна среща на състезние е чудесно, но когато загубиш, това е знак, че има още върху какво да работиш. Ако приемете този подход и за загубите в житейски план, ще започнете да се учите от всяко поражение, което ви сполети.

4. Пътят, по който се достига до целта, е по-важен от самата цел

Разбира се, всеки иска своя черен колан, но ценността му не се съдържа в самия колан, а в потта, кръвта, сълзите и всички усилия, които сте положили. Дългогодишният труд е най-ценен. Гледайте на всеки ден като на възможност да печелите малки битки и да придобивате ценни победи. Големите постижения ще дойдат след това.

5. Добрата техника винаги побеждава силата

Човекът, който хвърля всичките си сили в това да срази опонента си, почти гарантирано ще се умори по-бързо. Спокойният, по-умният, техническият боец побеждава.

6. Никога не съди някого по външния му вид

Да, това ни се повтаря още от ранна детска възраст, но чак когато реално получим няколко удара от човек, когото сме подценявали, разбираме, че външният вид често лъже и трябва да опознаваме хората, преди да им даваме оценки.

7. Спри да се притесняваш за външния си вид

Лицето ти ще е червено, косата ти ще е рошава. Ще си целия в пот и кръв. И няма да ти пука грам. Малко са ситуациите, които те учат, че възможностите ти са по-важни от външния вид. Една от тях е когато някой е напът да те срита в лицето. В края на деня чувството, че си преодол ял трудност, която ти се е струвала невъзможна, е по-силно от това да изглеждаш "секси".

8. Повечето ти ограничения са поставени от самия теб

Само ако спреш сам да си поставяш ограничения, ще разбереш колко са големи всъщност възможностите ти. Каквото и да правиш, опознай границите на възможностите си и сам ги премини.

9. Никога не бъди прекалено горд, за да кажеш "достатъчно"

Много по-добре е да удариш по пода и да се предадеш, отколкото да пострадаш наистина сериозно. Да, тряба сами да разширяваме границите си, но е по-добре да признаем загуба и следващия път да дойдем още по-подготвени, отколкото да не се предаваме само заради голямата си гордост.

10. Грижи се за тялото си

Може и реално да не ви интересува как изглеждате, но ако цял ден набивате сладолед и бира, на следващия ден тренировката ще е съвсем различна. Ако се храниш с качествена храна, тялото ти ще се възстановява много по-бързо.

11. Не се хващай за дребните неща

Понякога по време на спаринг вашият партньор може без да иска да ви закачи. Той ще ви се извини, вие ще сте ок и всичко ще продължи по старому. Взаимоотношенията в живота ще са много по-лесни, ако не забравяш да съдиш хората според намеренията им, а не според действията.

12. Да си последовател не е лошо нещо

Съвременността ни учи, че ако си последовател на някого, това не е добре за теб. Но няма нищо срамно в това да слушаш и да се учиш от избран от теб човек, който има повече опит. Винаги ще има нещо, което няма да разбираш и е по-добре да се довериш на някого, който да те научи. Добрият ученик е също толкова важен, колкото и добрият учител.

13. Не се страхувай да помагаш

В живота ти ще настъпи момент, в който ти самият ще станеш ценен за други хора. Когато се отвори такава възможност, приеми я, защото това е чест.

14. Успехът не идва без голяма болка

Колкото и да си внимателен, в бойните спортове винаги има болка. Но ако нещо си струва да го имаш, значи си струва да го изстрадаш. А вкусът на победата на ринга или в живота лекува всяка болка. Или както се казва в популярната японска поговорка - "Падни седем пъти, изправи се осем."

15. Дейстивята ти говорят много повече от всичко, което някога ще изречеш с устата си

Ако тренирате, знаете, че рано или късно онзи тип с тениска Tapout, което не спира да обяснява колко е добър, ще бъде сритан от някой от залата. Ако държите устата си затворена и оставите уменията ви да говорят от ваше име, хората ще са по-впечатлени.

16. Не всеки, който те наранява, ти е враг

Ако гледате бойни спортове, знаете, че само там двама души се прегръщат, след като са се набили. Въпреки всички реклами, повечето бойци не се мразят. Все пак всички сме хора и влизаме в едни и същи битки за собствения си успех.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ