14 години Меси в Барселона - най-доброто от аржентинския гений 10

Почти като изваден от фентъзи роман...

   
 
14 години Меси в Барселона - най-доброто от аржентинския гений

Вчера испанският гранд Барселона отпразнува точно 14 години от светлия за цяла Каталуния ден, в който бъдещият футболен крал на "лос кулес" Лионел Меси официално стана част от синьо-червеното семейство.

Тогава все още дребният и срамежлив Меси бе едва 13-годишен, пристигайки в Барселона със семейството си от родния Росарио.

Четири години по-късно - през месец октомври 2004 година, Лионел Меси записва и официален дебют за първия тим на каталунците. Франк Рийкард му дава няколко минутки в градското дерби с Еспаньол, а в края на същия сезон Бълхата бележи и първия си гол за клуба - при победата над Албасете на "Камп Ноу".

Постепенно аржентинският гений извървя пътя до титулярно място в Барселона, а останалото е история - четири последователни "Златни топки", двуцифрен брой трофеи и изпреварване на легендата Сесар Родригес за най-много отбелязани голове в историята на "блаугранас".

Тъй като думите често са излишни, когато говорим за един от най-добрите футболисти в историята, а според мнозина - и най-добрия, то в такъв случай ще ви припомним някои от най-запомнящите се изпълнения на Лео Меси с фланелката на Барса.

Първият хеттрик срещу Реал Мадрид

Едва 19-годишен Лионел Меси записа първия си хеттрик срещу вечния съперник Реал Мадрид, като благодарение на аржентинеца Барселона достигна до равенство 3:3 с човек по-малко на терена. През тази пролет Меси отново наниза три попадения в мрежата на "белите", но този път правейки го на "Сантяго Бернабеу".

Рейдът срещу Хетафе и споменът за Марадона

През пролетта на 2007 година Меси върна спомена за легендарния си сънародник и кумир Диего Армандо Марадона, реализирайки почти пълно копие на историческия гол на Дон Диего срещу Англия на Световното първенство през 1986 година. В двубой за Купата на Краля Бълхата осъществи невъзможен рейд в половината на Хетафе, преди да завърши самостоятелно акцията си.

Голът с глава срещу Манчестър Юнайтед във финала на Шампионската лига

През 2009 година Барселона спечели трета европейска титла в историята си, а Лионел Меси отбеляза един от двата гола за успеха с 2:0 във финала с Манчестър Юнайтед.

Напълно неочаквано и изненадващо Меси се разписа с глава срещу високата отбрана на "червените дяволи", след като Рио Фърдинанд допусна груба грешка с пласирането си и позволи на дребния аржентинец да скочи за топката.

Голът със сърце, който донесе първа световна титла на Барселона

Преди да се изправи срещу аржентинския Естудиантес във финала на Световното клубно първенство през 2009 година, Барселона бе изправен пред неприятен исторически факт. "Лос кулес" бяха загубили предишните си два финала за световната титла на клубно ниво, което постави водения от Хосеп Гуардиола отбор под сериозно напрежение.

И за да бъде подчертано това обстоятелство, испанският гранд бе съвсем близо до това отново да загуби спора за единствения трофей, който досега все още не бе печелил. Аржентинците поведоха с 1:0 в края на първата част и бяха съвсем близо до победата, но минута преди края Педро Родригес успя да възстанови равенството.

В добавеното време Барселона вкара и втори гол, а Лионел Меси реализира първия си и единствен до момента гол с гърди за крайното 2:1. Повечето фенове на Барселона и до днес обичат да казват, че аржентинецът е донесъл първа световна титла на каталунците със сърцето си.

Четирите гола в един мач срещу Арсенал

В следващия сезон Барселона се изправи срещу английския Арсенал във фазата на елиминациите, а равенството 2:2 в първия мач в Лондон остави не лоши шансове на "топчиите" за реванша. И всичко започва по план за гостите - Арсенал вкарва за 0:1 още в началото на срещата, но до края следва истинска наказателния акция на Меси.

Аржентинецът бележи всичките четири гола за крайния успех с 4:1, който и изпраща Барселона в следващата фаза на турнира.

"ФИФА" голът, отново срещу Арсенал

Лео Меси обича да вкарва на Арсенал. Още на следващия сезон Барса отново се изправи срещу "артилеристите" в битка от елиминациите, като испанският гранд продължи напред след успех с 3:1 в реванша на "Камп Ноу".

Освен със спорния червен картон на Робин ван Перси, мачът ще се запомни и с изумителното попадение на Лионел Меси в края на първото полувреме, което много от феновете оприличиха на изпълнение от видео игра. Тогава "десетката" си копна по гениален начин топката над вратаря Мануел Алмуния, преди да завърши в мрежата на гостите.

Слаломът срещу Реал Мадрид на "Бернабеу"

През този сезон Барселона завоюва и четвъртата си европейска корона, а по пътя към финала "лос кулес" трябваше да преминат през големия си враг Реал Мадрид, предвождан от Жозе Моуриньо.

Първият мач от 1/2-финалите трябваше да се изиграе на "Сантяго Бернабеу" в испанската столица, а двубоят завърши при резултат 0:2 за Барса. И двете попадения отбеляза Лионел Меси, като първото от тях бе особено впечатляващо. Аржентинската суперзвезда пое топката в половината на "кралския клуб" и с фамозен рейд стигна до пеналтерията на Реал Мадрид, откривайки резултата.

Вторият финал срещу Манчестър Юнайтед и попадението на "Уембли"

Този гол на Меси може и да не е от най-впечатляващите му изпълнения, имайки предвид и не особено убедителната намеса на Едвин ван дер Сар, но заслужава да се спомене заради голямата си тежест.

Аржентинецът отбеляза за втори път във финал на Шампионската лига, а както две години по-рано, отново правейки го в мрежата на Манчестър Юнайтед. За разлика от двубоя в Рим, този път Меси стреля силно с любимия си ляв крак и отбеляза на легендарния "Уембли" в английската столица Лондон. Барселона спечели мача с 3:1 и отново вдигна трофея.

Рекордните пет гола в един мач в Шампионската лига

През следващия сезон Барса не успя да защити трофея си в Шампионската лига и загуби срещу Челси на 1/2-финалите, но Лионел Меси продължи да изумява света с изпълненията си.

По време на 1/8-финалния двубой с германския Байер Леверкузен, Бълхата наниза рекордните пет гола в един мач, а каталунците разгромиха "аспирините" с унизителното 7:1. В края на годината Лионел Меси пък отново спечели "Златна топка" за най-добър футболист в света.

Последният гол на "Сан Мамес"

През пролетта на 2013 година Барселона изигра последния си мач на легендарния "Сан Мамес" в Билбао, преди местният Атлетик официално да се премести на новото си съоръжение - "Сан Мамес Бариа".

Лионел Меси пък отбеляза последния си гол на един от най-култовите испански стадиони, а както се каза - Лео се постара изпълнението му да бъде запомнено още дълго. Обърнете внимание и на реакцията на Сеск Фабрегас в дъното.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ