Саудитска Арабия ще бъде домакин на първите в историята Олимпийски игри по електронни спортове

15.07.2024, 12:00

През 2025 г.!

   
 
Саудитска Арабия ще бъде домакин на първите в историята Олимпийски игри по електронни спортове
Източник: Canva

Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че Саудитска Арабия ще бъде домакин на първите в историята Олимпийски игри по електронни спортове през 2025 г.

МОК сподели, че Олимпийските игри по електронни спортове са част от 12-годишното им партньорство с Саудитския национален олимпийски комитет.

"Ние сме млада нация с над 23 милиона геймъри, прегръщащи бъдещето с ново мислене и партньорства. С подкрепата на Негово кралско височество принц Мохамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, престолонаследник и министър-председател, нашето кралство се превърна в глобален център за професионални електронни спортове. Домакинството на това събитие е резултат от богато минало, вълнуващо настояще и обещаващо бъдеще за индустрията в Кралството. Това е естествена следваща стъпка за нашите млади спортисти, страната ни и глобалната общност на електронните спортове", казва Принц Абдулазиз бин Турки Ал Фейсал, президент на Саудитския олимпийски и параолимпийски комитет.

Подробности за Олимпийските игри по електронни спортове, като дата, заглавия на игри и квалификации за бъдещи играчи, все още не са разкрити.

Миналата година Саудитска Арабия стартира годишно Световно първенство по електронни спортове, което включва 22 събития в 21 популярни заглавия на видеоигри. В момента се провежда в Рияд от 3 юли до 25 август 2024 г.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ