ЕС ще се опитва да блокира слънчевите лъчи, за да се бори с изменението на климата

02.07.2023, 12:00

Абсурд!

   
 
ЕС ще се опитва да блокира слънчевите лъчи, за да се бори с изменението на климата

Европейският съюз е готов да разгледа възможността за блокиране на слънчевите лъчи като възможна опция за борба с изменението на климата, според доклад.

Според Bloomberg News Европейският съюз ще обяви рамка за оценка на възможните последици за сигурността от изменението на климата, която включва проучване относно възможните опасности от повторно проектиране на самата атмосфера.

Документ, получен от Bloomberg, гласи

 Тези технологии въвеждат нови рискове за хората и екосистемите, като същевременно биха могли да увеличат дисбаланса на властта между нациите, да предизвикат конфликти и да повдигнат безброй етични, правни, управленски и политически въпроси.

Технологията, описана като модифициране на слънчевата радиация, ще бъде проучена от ЕС.

В документа се посочва:

 ЕС ще подкрепи международните усилия за цялостна оценка на рисковете и несигурността от намесите в климата, включително изменението на слънчевата радиация.

Сред възможностите за борба с изменението на климата, които ще бъдат разгледани, е стратосферното аерозолно инжектиране, което би увеличило атмосферната концентрация на частици, за да се намали общата слънчева светлина, която ще достигне земната повърхност.

Според Bloomberg, критиците на стратегията казват, че тя отклонява вниманието от намаляването на емисиите и може да има някои непредвидени въздействия, като промяна в дъждовете.

 

 

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ