НАСА вече е в състояние да превърне 98% от рециклираната урина и пот в питейна вода

27.06.2023, 10:05

Ай, чиститу!

   
 
НАСА вече е в състояние да превърне 98% от рециклираната урина и пот в питейна вода
Източник: Canva

НАСА вече е в състояние да възстанови и рециклира 98% урината и да я превърне във вода. Това променя играта из основи.

Ново революционно съобщение от НАСА разкри, че екипите, които стоят зад процесите по рециклиране на вода, са достигнали до важно откритие. Новата технология ще позволи обработката на урина и други "отпадъчни води", превръщайки ги в питейна вода.

Системата за контрол на околната среда и поддържане на живота (ECLSS) изглежда е постигнала целта си да възстанови "близо до 98% от водата", дадена им в началото на мисията. Това им позволява да осигурят оцеляване по време на бедствие и могат да се използват по време на продължителни мисии.

ECLSS се състои от множество части, включително модула за воден процесор (WPA), който използва изсушители за "улавяне на влага", която екипажът естествено ще освободи във въздуха от простото дишане или изпотяване.

Ключова част от това е модулът за обработка на урина (UPA), който всъщност прилага процес на вакуумна дестилация. Това се прави чрез изсмукване и разделяне на урината както на възстановена вода, така и на "саламура от урина". Саламурата може също да бъде допълнително обработена от друга технология, за да се извлече още повече вода.

Екипът признава, че идеята за пиене на рециклирана урина може да накара някои хора да се погнусят. Но те подчертават, че крайният резултат е много по-добър от това, което общинските водни системи произвеждат на място.


   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ