Трябва ни повече сън

15.11.2011, 15:04

   
 
Трябва ни повече сън

Повярвайте ни, казваме си го всяка сутрин, когато ни се иска да застреляме будилника и впрягаме всички сили, за да се измъкнем от леглото. Особено зимата, когато е тъмно, студено и последното нещо, което всеки нормален човек иска, е да стане в 6 сутринта. Но нямаме особено голям избор, така че трябва да се примирим с ранното ставане. Лошото е, че не можем да свикнем с ранното лягане.

Но със съня шега не бива. Сигурно сте чели десетки статии, пълни с факти за съня, които описват колко е важно човек да се наспи. Те не са някаква прищявка на хората, които ги пишат, или на докторите, които изследват процеса. Затова колкото и да ни се пие в бара до 1, 2, 3 или 4 часа през нощта (т.е. сутринта), трябва да се съобразяваме с факта, че вече не сме ученици и студенти и на следващия ден трябва да отидем на работа. Нещата стават особено притеснителни, когато се съберат няколко дни или седмици, в които не сме се наспали. Умората се натрупва и може да доведе до неприятни последствия. Имайте предвид, че разсеяността и загубата на памет са само малка част от тях. Без значение каква е причината за вашето безсъние: дали пиете по баровете, работите денонощно или просто не можете да заспите от нерви, трябва да вземете незабавни мерки по въпроса. Лошото е, че понякога хората имат признаци, че не им достига сън, но не ги разпознават като такива или не им обръщат внимание. Ето че и ние не сме спали цял ден, а почетохме статии по този въпрос и в Men's Health намерихме шест ясни признака, че може би имаме нужда от повече сън. Ето ги и тях:

Не сте гладни на обед

На нас това рядко ни се случва. Още в 10 сутринта сме изгладнели като тигри и правим планове какво да обядваме. Обаче се оказва, че липсата на сън влияе в две противоположни посоки. Или огладняваш като звяр и постоянно искаш да ядеш повече и повече, или изобщо нямаш апетит. Това е и причината много хора да отслабват или надебеляват рязко в период, в който не спят достатъчно.

Разсеяни сте

За последните пет минути сте посетили други три сайта и два пъти сте си проверили имейла. Не, не е задължително да имате синдром на дефицит на вниманието. Понякога липсата на сън прави съсредоточаването напълно невъзможна мисия.

Не си спомняте къде сте си сложили ключовете

Мозъкът ви има нужда от сън, за да се презареди. Без сън краткосрочната ви памет ще бъде нарушена, затова започвате да забравяте елементарни неща, особено такива, които вършите механично. Като това да си зарежете ключовете във вътрешния джоб на якето, но да нямате представа, че са там.

Не можете да разговаряте с хората

Не че сте забравили думите или нещо такова. Просто липсата на сън ви кара да губите способности като остроумието ви, наред с невъзможността да се съсредоточавате – ставате неподходящ и като слушател.

Заспивате на волана

Момчета, това е наистина опасно. Може и да се взирате в пътя усилено, но когато сте изморени и не сте спали достатъчно, очите не ви слушат и се затварят. Енергийните напитки, шоколадът и кафето може и да ви събудят за малко, но няма да са дълготрайно решение на проблема. Затова по-добре се наспете преди да шофирате.

Чувствате се болни, но не се разболявате

Имунната система също реагира на липсата на сън. И тя отслабва. Дори да се храните добре и да си пиете виното и витамините, трябва и сън, за да не се разболявате или да оздравеете по-бързо.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ