Изоставената България: Урбекс или какво представлява индустриалният туризъм

02.12.2014, 15:39

"Не взимай нищо освен снимки, не оставяй нищо освен стъпки, не убивай нищо освен време"

   
 
Изоставената България: Урбекс или какво представлява индустриалният туризъм

Тъмни коридори, влажни помещения с прогнили подове, изпочупени прозорци и труднодостъпни тесни пролуки, преминаващи директно през стените. Мрак, прах и мръсотия... Всичко това е част от изследването на изоставените сгради. Но каква е причината човек да се впусне в такова приключение? За едни това е страстта към историята, за други към фотографията, за трети причината е съвсем друга, но общото за всички любители на индустриалния туризъм или урбекс-а е желанието да се докоснат до меланхоличната и понякога постапокалиптична атмосфера, витаеща из запустелите сгради.

1445505

Какво е урбекс?

Понятието урбекс идва от съкратения вариант на английския израз urban exploration, най-общо обясняващ интереса към индустриалните съоръжения и постройки, непредназначени за обикновения посетител, като в тази категория попадат и вече необитаемите изоставени сгради. Целта на урбекса е да задоволи изследователския интерес, както и да достави психично или естетично удоволствие на практикуващите го, чрез докосване до необичайни места и обекти. Начинът, по който териториалното обкръжение оказва въздействие върху емоциите и поведението на индивида е наречен през 1953 г. от френския философ и поет от руски произход Иван Щеглов - "психогеография". Този термин до голяма степен дава яснота по отношение мотивацията на практикуващите урбекс, които често са наричани сталкери - название, вдъхновено от книгата на братя Стругацки "Пикник край пътя".

1445502

Възникване

Проникването в нерегламентирани или изоставени сгради се практикува от векове, но формирането му като комплексно хоби, обединяващо широк кръг от хора с общ интерес към неконвенционалните "туристически" обекти, може да бъде отнесено едва до последните десетина години. Повод за популяризирането на този алтернативен вид туризъм стават многобройните риалити предавания по различни телевизии, като "Urban Explorers" по Discovery Channel, "Fear" по MTV или "Cities of the Underworld" по History Channel, които разкриват на широката публика особеностите на градските потайности.

1445512

Видове

По същество индустриалният туризъм обединява разнородни дейности, свързани с места, около които се предполага, че не би трябвало да има случайни хора. Урбексът се дели на различни видове според предназначението на обектите на интерес или практикуваните занимания. Най-общо урбексът се дели на:

  • Сталкинг или проникване в изоставени сгради
  • Инфилтрация или проникване в охраняеми промишлени зони
  • Проникване в подземни съоръжения като тунели за метро, изоставени бункери и др.
  • Руфинг или проникване с различна цел върху покривите на сградите
  • Комерсиален урбекс или организирани, платени посещения на заводи, предприятия и т.н. (туризъм, ползващ се със широка популярност в страните от Западна Европа и САЩ)

1445507

Философия, правила и мерки за безопасност

Като почитатели на историята и архитектурата, сталкерите осъзнават колко важно за тяхното хоби е опазването на посещаваните обекти, затова и девизът на урбекс културата е "Не взимай нищо освен снимки, не оставяй нищо освен отпечатъци от стъпки, не убивай нищо освен време". Някои от основните правила, които любителите на този тип приключения спазват при посещение на изоставен обект, са следните:

  • Не влизай с взлом. Ако не намериш начин да се вмъкнеш на дадено място без да разбиваш врати, значи не го правиш. Другото е влизане с взлом.
  • Не кради нищо. Много от нещата, които се намират в изоставените сгради, стоят там с години и разказват за живота на даденото място. Ако ги прибереш за себе си, освен че унищожаваш късче история, се превръщаш в обикновен крадец.
  • Не руши. Макар много от сградите да носят следи от вандализъм, твоята цел е да се насладиш на разходката из тях, направи го така, че и на тези след теб да им е приятно и да има какво да разгледат.
  • Постарай се да не те хванат. Често проникването на територията на някоя сграда е незаконно. Ако тя е индустриална, крие опасност за живота или е частен обект, снабден с охрана. В случай че те хванат на място, твърде вероятно е да попаднеш в ареста с повдигнато обвинение.
  • Не споделяй точните координати с непознати. С оглед избягването на посещения от хора с нечисти намерения, се постарай да опознаеш човека, с когото смяташ да споделиш информация за даден обект.

1445508

Както споменахме, при подобен вид разходки съществува риск да бъдете заловени от пазачи или представители на закона, освен това обаче изоставените сгради крият и други опасности в себе си. Те често са обитавани от бездомни кучета и скитници, а редовно са превърнати и в средище за представителите на различни обществено неприемливи субкултури, затова е добре да сте подготвени за всякакви непредвидени срещи с други живи същества.

1445500

С оглед на това, че изоставените сгради са оставени на произвола на съдбата, голяма част от тях са в окаяно състояние и са налице предпоставки за различни травматологични инциденти, свързани с прогнилите подове, рушащите се стени и други неустойчиви елементи. Това от своя страна изисква посетителите да разполагат с подходяща екипировка. Ето част от най-важните вещи:

  • Челник или фенерче
  • Здрави туристически обувки 
  • Удобни панталони от здрава материя
  • Ръкавици
  • Швейцарско ножче
  • Каска (при наличието на такава)

1445501

Индустриалният туризъм по света

Урбексът като алтернативна форма на забавление е широко разпространен в страните от Западна Европа, САЩ и Русия, където съществуват различни форуми за споделяне на всякаква информация, свързана с хобито, както и съвети за начинаещите. Едни от най-популярните обекти за индустриален туризъм в световен план са печално известният след експлозията в АЕЦ "Чернобил" украински град Припят, огромният изоставен замък Шато Миранда в Белгия и застиналият в епохата на златната треска град-призрак Боди в САЩ.

1445510

Индустриалният туризъм в България

У нас урбексът все още не е много популярно занимания, но през последните години се наблюдава засилването на интереса към този вид хоби. Много български фотографи проявяват интерес към изоставените сгради и съумяват да покажат тяхната красота. Различни групи в социалните мрежи като "Изоставено в България" и Facebook-страницата на настоящата рубрика пък се превръщат в платформи за сподляне на информация относно набиращото все по-голяма популярност занимание. 

1445499

Що се отнася до обектите, България е богата на интересни сгради от различни периоди, много от които са с историческо значение като ЖП заводът срещу Централна гара, където през 1948 г. е построен първият български локомотив, други като Захарна фабрика в София са паметници на културата. С гордост трябва да отбележим, че нашата страна също разполага с изоставен обект от световна величина - дом-паметникът на БКП на връх Бузлуджа. Този монумент от времето на соца е по-популярен сред чужденците, отколкото сред българите. Фенове на алтернативния туризъм, фотографи, любители на соц-артефактите или просто търсачи на силни усещания от различни страни и континенти с удоволствие се навират в мрачния лабиринт от коридори, за да се докопат до култовата кръгла зала с чука и сърпа, а фотографии от вътрешността на "летящата чиния" редовно се появяват на различни места в мрежата.

По същество урбексът е интересна форма на туризъм, съчетаваща в себе си елементи от различни сфери, която освен силните усещания и досег с миналото, предлага и възможност за пътешествениците, отегчени от стандартните туристически дестинации, да разширят хоризонта си с нови (но достатъчно стари) цели. Дали подобно прекарване на свободното време ще придобие достатъчна популярност у нас, ще покаже само времето, което впрочем е основен обект на проучване от сталкерите... ;)

ИЗОСТАВЕНАТА БЪЛГАРИЯ:

ЗАБРАВЕНАТА МАХАЛА

КОМИНЪТ С ПЕТОЛЪЧКАТА

РЪЖДИВИ МАШИНИ

ДЕТСКАТА ГРАДИНА

КЪМПИНГЪТ

ДОМЪТ НА МИНЬОРА

ПРИЗРАЧНАТА БОЛНИЦА

ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯТ ЗАВОД

ПУСТОТО СЕЛО

ДОМ-ПАМЕТНИКЪТ "БУЗЛУДЖА"

УЧИЛИЩЕТО

ПАТЛЕЙНСКИЯТ МАНАСТИР

ТЮТЮНЕВАТА ФАБРИКА

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ