Радомир Мирчев - човекът, създаващ постапокалиптични светове...

21.07.2014, 13:54

Едно интервю за сталкерските LARP-ове, мутантите и хората, които стоят зад тях

   
 
Радомир Мирчев - човекът, създаващ постапокалиптични светове...

Изоставени сгради с проскърцващи врати, тъмни коридори, от дълбините на които се дочуват ужасяващите звуци на тайнствени същества. Зона, изпълнена с аномалии, радиация и всякакви други опасности. Смъртта дебне зад всеки ъгъл, приела урoдливата форма на мутирали създания, изскочили сякаш директно от играта S.T.A.L.K.E.R...

Може да ви прозвучи фантастично, но всичко това се случва на живо в реалността по време на събитие, наречено "Сталкерски LARP". Звучи странно? Спокойно, и ние не знаехме какво е това. Поне докато общият ни интерес към изоставените сгради не ни срещна с Радомир Мирчев, който освен духa на отминалите времена, среща из руините и далеч по-вълнуващи неща като странни същества, радиоактивни аномалии и въоръжени до зъби мъже и жени, готови да стрелят по всичко живо... Как ги намира ли? Радо a.k.a. Гадината е злият гений, стоящ зад организирането на сталкерски ролеви игри в реално време или за кратко - LARP-ове. Но, нека оставим той да ни разкаже за общото между тези игри, братя Стругацки и постапокалиптичното битие...

1341730

Представи ни се.

Казвам се Радомир Мирчев, редактор съм в издателство за правна литература, но в свободното си време съм гейм дизайнер на свободна практика и това е нещото, което повече обичам да правя.

Разбрахме, че се занимаваш с организирането на "Сталкерски LARP-ове". Разкажи ни какво представлява това нещо?

LARP е ролева игра на живо, подобна на тези, които се играят на хартия, със зарчета и прочее, само че тук махаме зарчетата, махаме всякакви допълнителни помагала и вкарваме живия момент - превъплъщаваш се в ролята на даден персонаж и изиграваш нещата на живо. Това е за LARP-a. Сталкерският LARP е малко по-сложна игра, при която има по-дълбоко вживяване. Игрите се провеждат нощем в изоставени поделения, фабрики, болници, гробище в покрайнините на Пловдив... Играчите са си прочели правилата предварително и се впускат в едно зловещо нощно приключение...

1341726

Каква е целта в сталкерските LARP-ове?

Това е съвсем различно в зависимост от LARP-а. Чарът на този род игри е, че имаш свобода на избора като играч. Затова организаторът трябва да измисли достатъчно отворена схема, която обаче да подбутва събитията в определена посока. Организаторът дава един общ сетинг, например - сталкер игрите се базират на книгата на братя Стругацки "Пикник край пътя". Казвам им: "Преди години се е случило събитие, наречено "Посещението". Отделни места от земната повърхност са ударени от незнайна сила и са започнали да се случват странни неща." Дадена ти е една предистория, опираща се на книгата. Оттам нататък играчите узнават в самата игра за съществуването на "митичните златни кълба", които изпълняват желания и се впускат в търсенето им.

1341725

Използвате оръжия...

Да, използваме спрингови и пневматични еърсофт оръжия с намалена сила на стрелбата с оглед на това, че ще се употребяват на много къси дистанции и може да бъде твърде опасно, когато изпразниш един пълнител срещу зловещия мутант пред теб. Въпреки това, някой от най-опитните играчи изкарват цялата игра без да дадат и един изстрел с пистолета си, защото се промъкват добре или използват ножа си от засада.

1341736

На последната игра са участвали над 70 души. Къде се осъществява събитие с подобни мащаби?

С три думи - силно фрагментиран терен. Трябва ми сравнително малък терен, за да не се търсят играчите дълго време и да има колкото може повече игрови взаимодействия. Затова локацията трябва да притежава много сгради, места за криене, шубраци, пътища... например едно изоставено военно поделение е идеално за такава цел.

Разкажи ни за тези места?

Ами първата игра се проведе в изоставена болница, близо до едно гробище, втората - в изоставено поделение, а третата беше в "Кремиковци". Това беше наистина страхотно място за игра - най-интересното, но и най-тегавото за организиране. Трябваше да се свържа със собствениците, за да издействам разрешение и трябваше да се обезопасят много неща.

1341735

Някоя интересна история?

На втория сталкерски LARP една приятелка беше избрала да играе човек - сталкер и, както е наплашена от ужасите на "Зоната", в един момент се скатава в някакви храсталаци, откъдето наблюдава случващото се - в един момент вижда на втория етаж на близката сграда играч, изпълняващ ролята на военен, зад който, като във филм на ужасите, но без да е режисирано по никакъв начин, някаква сянка се приближава зад него и едно пипало бааавно се пресяга към рамото му и го сграбчва, Играчът като в анимационно филмче се хваща за перваза, пищейки, а чудовището го издърпва в тъмнината... (смее се).

1341732

Ти ли си организаторът на първия LARP в България?

Не, не съм сред пионерите в LARP-а, такива игри у нас съществуват от 10 години. Само че до 2009 г. бяха доста елементарни игри, но полека лека започнахме да въвеждаме по-сложни правила - поредицата Сталкер LARP-ове е еманация на това, защото имаш относително много правила, но от друга страна те са сравнително елементарни за разбиране.

Колко време отнема научаването на тези правила?

Едно четене стига или дори едно обясняване. Въпросът е, че хората не обичат да четат и затова в момента работим по геймплей филмче.

Какви хора участват в LARP-овете?

В България с LARP се занимават няколкостотин души, от които активни са 100-200. На организираните игри обаче идват и такива, които не се занимават традиционно с ролеви игри. Идват и еърсофтъри, които се занимават с военни симулации. Идват и хора от аниме-обществата, които използват повода, за да си направят интересен мутантски костюм.

1341729

За финал не мога да не те попитам какво те привлича в постапокалиптичната атмосфера, какви чувства поражда у теб?

От една страна - удоволствието да се потопиш в представата какво е било, преди да бъде разрушено дадено място, някакъв сантимент изпитвам към това. От друга страна в мен има остатъчна романтика от прочетени книги по темата като "Пикник край пътя", "Метро 2033" и други.

1341737

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ