Идиотия на седмицата: Обединеното кралство ще освободи затворници предсрочно, защото е твърде пренаселено

29.07.2024, 14:00

Гениално!

   
 
Идиотия на седмицата: Обединеното кралство ще освободи затворници предсрочно, защото е твърде пренаселено
Източник: Canva

Новото британско лейбъристко правителство планира да разшири предсрочното освобождаване на затворници от септември, за да се справи с кризата с пренаселеността на затворите, която според министъра на правосъдието Шабана Махмуд заплашва да създаде "пълен срив на закона и реда", съобщава The Guardian.

Затворите в Англия и Уелс имат място само за още 700 мъже затворници и вероятно ще бъдат пълни до седмици, след което ще трябва да се използват клетки в полицейските участъци, което ще попречи на служителите да патрулират по улиците.

"Можехме да видим мародери да буйстват, да чупят прозорци, да ограбват магазини и да опожаряват квартали", казв Махмуд.
Съгласно плана, който подлежи на одобрение от парламента, повечето затворници ще имат право на освобождаване, след като изтърпят 40% от присъдите си зад решетките, което е спад от 50% в момента.

Затворниците, които са освободени, могат да бъдат върнати в затвора, ако извършат повторно престъпление или нарушат други условия на освобождаването си.

Планът за ранно освобождаване ще бъде преразгледан след 18 месеца, каза Махмуд. Запитана колко ще бъдат освободени, тя каза, че цифрата е в "ниските хиляди" в краткосрочен план.

Великобритания има най-високия процент на лишаване от свобода в Западна Европа и броят на затворниците се е увеличил рязко след пандемията поради по-дълги присъди, забавяния в съда и изискването тежките нарушители да изтърпят поне 65% от присъдите си зад решетките.

Лейбъристите, които дойдоха на власт миналата седмица, използваха кризата като пример за наследството от недофинансирани обществени услуги, оставени от консервативното правителство на бившия премиер Риши Сунак.

Махмуд каза, че 10 000 затворници са били освободени от октомври 2023 г. съгласно предишна спешна схема, която тя ще отмени, за да позволи по-системна програма.

Насилниците, осъдени на най-малко четири години, сексуалните престъпници и домашните насилници няма да отговарят на изискванията за програмата за предсрочно освобождаване, каза министерството на правосъдието.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ