Защо хората виждат духове?

21.10.2022, 17:00

Ние дано никога да не видим!

   
 
Защо хората виждат духове?

Независимо дали вярваш в духове или не, темата за паранормалното е интересна на всички! Някои хора твърдят, че са имали блика среща с дух, а други дори споделят своите преживяваия в мрежата. Доколо са монтаж или истина, няма как да знаем, но науката има интересно обяснение на това явление.

Духовете са въпрос на възприятие

Ако вярваш в паранормалното и някой ти каже, че къщата, хотелът или книжарницата, в които се каниш да влезеш, са обитавани от духове, е по-вероятно да "видиш дух" там. Или поне ще имаш странно усещане през цялото време.

Не винаги е това, което си мислим

Изследователите на паранормални явления често говорят за "студени точки", но така наречените обитавани от духове къщи обикновено са стари, а на такива места често става течение. Това, че са те побили студени тръпки не означава, че си премнал през място, на което има дух.

Може би сме стресирани

Изследователи публикуват статия, която предполага, че хората, които имат паранормални преживявания, са склонни да бъдат по-отворени към идеята за духовни преживявания и също така имат по-тънки умствени граници. Понякога стресът, който предизвиква у нас околната среда може да ни накара да виждаме неща, които ги няма.

Виденията може да са резултат на мозъчна дисфункция

През 2006 г. невролог в Швейцария се опитва да изолира частта от мозъка, отговорна за гърчовете на 23-годишна жена, когато се натъква на странен феномен. Когато той подава ток през определена част от мозъка ѝ, тя му казва, че усеща как мистериозен, сенчест човек стои зад нея. Още по-зловещо, човекът в сянка имитира движенията ѝ. Някои учени смятат, че изследователите просто са стимулирали частта от мозъка, която е отговорна за онова страховито чувство, което понякога изпитваме, че сме наблюдавани или следвани от нещо, което не съществува.

Може би страдаш от сънна парализа

Това е състояние, при което характеристиките на REM съня продължават в будния живот. Когато изпиташ сънна парализа, ти се събуждаш наполовина, намирайки се в хибридно състояние на съзнанието, където все още изпитваш съновидни халюцинации. Обикновено, това е момент, в който хората виждат ужасяващи неща, докато не могат да помръднат.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ