Защо Facebook ни скапва снимките и как да го предотвратим

03.09.2015, 15:03

За качествени изображения в социалната мрежа

   
 
Защо Facebook ни скапва снимките и как да го предотвратим

Със сигурност сте забелязали, че когато качвате снимка във Facebook, тя става с по-малък размер и респективно с по-лошо качество. Причината е в компресирането на файловете, което се прави автоматично. И все пак има начин да спрем това или поне да го сведем до минимум. С помощта на колегите от Lifehacker ще ви обясним как да направите така, че да публикувате възможно най-качествени снимки в най-популярната социалната мрежа Facebook.

Как точно Facebook прецаква снимките ни

Всеки ден в отрочето на Марк Зукърбърг се публикуват по 350 милиона снимки. А това е много голямо количество. За да намали "товара", Facebook компресира въпросните изображения. Уви, по този начин не само ги смалява, но и прецаква качеството им. Снимките се компресират и в други сайтове за споделяне като Instagram, Twitter, Tumblr и навсякъде, където могат да се качват изображения.

Важно е да се знае, че ако качите своя снимка веднъж, тя ще изглежда добре. Но колкото повече се разпространява из мрежата, сваля се, качва се отново, прави ѝ се screenshot, после пак се качва и т.н., качеството ѝ спада и спада, докато накрая не заприлича на откровена визуална гняс.

Какво може да се направи

Няма как да "изключите" компресирането от страна на Facebook, но съществуват начини да намалите неприятния ефект. Ето няколко съвета как да го сторите, използвайки опциите, които са ви дадени в самата социална мрежа:

- Качвайте снимки, които са широки най-малко 2048 пиксела: Според съветите за ползване на Facebook именно това е оптималната ширина за снимки с висока резолюция. Изображенията ви пак ще бъдат "свити", но ако при качването са с максимално добро качество, неприятният ефект може изобщо да не се забележи.

- Създавайте албуми "High Quality": Най-вероятно за първи път чувате за тази опция, но е факт, че Facebook я дава. За да я използвате, трябва да създадете нов албум и да цъкнете на чекбокса "High Quality" (ако сте с интерфейс на български език - "Високо качество"). Така всички снимки, които добавяте в този албум, ще са в по-голям размер и ще са преминали през по-малка компресия.

- Режете кавър снимките (корицата) на 815/315 пиксела: Създателите на Facebook съветват кавър снимките да са с въпросните размери. Ако са по-малки, автоматично ще бъдат разтеглени, което ще доведе до скапване на изображението.

Търсете възможно най-добрите версии на снимките, които качвате

Е, разбира се, невинаги качваме оригинални наши снимки. Понякога просто искаме да споделим нещо забавно, нещо вдъхновяващо или просто такова, което ни харесва и сме открили случайно онлайн. Ако вашият случай е такъв, направете услуга на себе си и на всички, които ще видят картинката, и се опитайте да намерите най-добрата версия на въпросното изображение. Ето как да го сторите:

- Споделяйте директни линкове: Ако си намерите яка картинка, споделете линка към нея, а не я качвайте в профила си. Не само, че става по-бързо и по-лесно, но и най-вероятно крайното изображение ще е с по-добро качество. Взимането на директен линк става чрез десен бутон -> Copy image URL.

- Използвайте алтернативен хостинг: Ако искате да споделите ваша снимка, без да я компресирате, използвайте алтернативен хостинг, като Imgur например. Така ще можете да се сдобиете с директен линк, а Facebook ще "прихване" най-високата резолюция.

- Потърсете по-добра версия в Google: Ако попаднете на картинка, която ви кефи, но очевидно е била компресирана вече няколко пъти и прилича на *ъз, ползвайте услугите на Google Image Search, за да се опитате да намерите по-добра версия.

- Използвайте бутона за "Share"/"Споделяне": Ако изображението, което ви харесва, е във Facebook и има опция за неговото споделяне, използвайте я, вместо да сваляте картинката и да я качвате през вашия профил, за да не се налага още едно компресиране и поредно скапване на качеството.

Лошите навици, с които сами прецакваме снимките

Понякога потребителите в интернет възприемат различни практики, които им вършат работа, но реално са по-скоро лоши навици, отколкото полезни действия. В случая има няколко неща, които не бива да правите, ако не искате предварително да скапете снимката, която искате да качите във Facebook:

- Не сваляйте, за да качите обратно: Както вече споменахме, ако някоя картинка е във въпросната социална мрежа и вие искате да я видят и вашите приятели, не я сваляйте, за да я качите пак, а я споделете или потърсете оригинала.

- Не споделяйте чрез screenshot: Освен ако изображението, което искате да качите, не е в оригинал на телефона ви, не е добра идея да правите screenshot и после да го споделяте. Ако искате качество, разбира се.

Наясно сме, че тези съвети няма да ни спасят от скапани, пикселизирани и замазани картинки онлайн, но сме сигурни, че поне някои от вас ще започнат да се радват на по-качествени снимки в интернет и в частност в най-големия клюкарник Facebook.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ