Тъмната страна на футбола (18+)

06.10.2014, 17:50

Или когато желанието за победа се превърне в нещо далеч по-лошо...

   
 
Тъмната страна на футбола (18+)

След като наскоро ви запознахме с някои от най-бруталните контузии в историята на американския футбол, решихме да продължим в този тон, но този път припомняйки ви някои от най-тежките и безумни влизания в "нашия си" футбол - този, чийто правила всъщност разбираме и обичаме да гледаме по телевизията.

Въпреки че чисто на теория "традиционният" футбол би трябвало да бъде далеч по-безопасен спорт от американския му адаш, който повече напомня "кралски сблъсък" от Световната федерация по кеч, често наличността на директен контакт между играчите преминава границите на нормалното.

Колкото и красив спорт да е футболът, тежките контузии за съжаление са ежедневие, често в следствие на необмислени, брутални и зле преценени влизания, оставящи сериозни последствия върху здравето на играчите.

Предлагаме ви някои от най-тежките контакти между противникови футболисти в близкото и по-далечно минало, повечето от които са по-достойни за регионално дерби на "Бончук", отколкото за най-високото ниво на европейския и световен елит.

Отново ви предупреждаваме, че някои от изображенията не са подходящи за малки деца или хора с по-слаба нервна система.

Световното първенство в Бразилия и счупения нос на Клинт Демпси

САЩ достигна 1/8-финалите на Мондиал 2014, но още в първия мач на "янките" тяхната голяма звезда Клинт Демпси се "сдоби" със счупен нос в следствие на този брутален ритник в лицето.

Бруталното влизане на Рикардо Монтоливо в Шампионската лига

През миналия сезон в Шампионска лига Милан удържа фронта с човек по-малко срещу Аякс и се класира за 1/8-финал, а причината за численото неравенство на терена бе тази изява на капитана Рикардо Монтоливо.

Тиаго Мота обича да играе грубо....

Халфът на ПСЖ Тиаго Мота няма славата на особено "гальовен" футболист, а това ненормално влизане в ахилеса на противников състезател обяснява добре славата на италианския национал.

Терорът над Марадона и раждането на "Касапина от Билбао"

Преминавайки в редиците на Барселона, бъдещата легенда на световния футбол Диего Марадона бързо разбра колко по-различни са нещата в Европа. През 1983 година това влизане на Андони Гойкоечея от състава на Атлетик замалко не прекрати кариерата на Дон Диего, а баскът си заслужи прякора "Касапина от Билбао".

Тони Шумахер и един от най-емблематичните моменти на Световни първенства

През 1982 година Западна Германия елиминира Франция от Световното първенство в Испания, а това влизане на вратаря на Бундестима Харалд "Тони" Шумахер срещу Патрик Батистон се превръща в емблема на грубостта на Мондиали. Най-големият шок обаче идва от реакцията на съдията, или по-скоро – от липсата на такава. Играта на "Санчес Писхуан" дори не е спряна, а Шумахер се измъква "сух" от ситуацията. Патрик Батистон пък е изнесен на носилка с липсващи зъби и увреден гръбначен стълб.

Футбол или "Mortal Kombat"?

Терминът "високо вдигнат крак" придобива изцяло ново измерение с това влизане на украинския национал в главата на молдовски състезател. Всъщност тук "високо вдигнат крак" е меко казано, защото Тарас Степаненко буквално си отнася главата на своя колега с ритник, достоен за черен колан в карате или кунг-фу.

Алекс Витцел и счупения крак на Марсин Василевски

Белгийският национал Алекс Витцел е несъмнено талантлив футболист, но едва ли халфът на руския Зенит се гордее с тази си изява на терена. Безумна грубост на белгиеца завърши със счупен крак на Марсин Василевски, докато Витцел все още играеше за състава на Стандард (Лиеж).

Черният ден на Едуардо да Силва

Не е тайна за никого, че играта в английската Висша лига е малко по-твърда, отколкото в Испания например, което и често води до ситуации, надвишаващи значително границите на разумното. Един от най-трудните моменти за забравяне в това отношение безспорно е начинът, по който Мартин Тейлър от Бирмингам замалко не остави без крак нападателя на Арсенал Едуардо да Силва. И тук далеч не преувеличаваме, защото в последствие стана ясно, че ампутацията е бил съвсем реален вариант за бразилеца.

Проклятието на Арсенал и инцидента с Аарън Рамзи

Явно Арсенал е орисан на подобни тежки моменти, защото известно време след инцидента с Едуардо, тежка съдба сполетява и уелския талант на "топчиите" Аарън Рамзи. Твърдо влизане на Райън Шоукрос оставя Рамзи със счупен крак на две места, докато Шоукрос се разминава със, забележете - едва три мача наказание.

Цели се в коляното...

Можем само да предполагаме дали футболистът на Уигън Калъм МакМанаман е получил подобни наставления от своя мениджър, защото иначе е трудно да си обясним тази негова проява спрямо Масадио Хайдара от състава на Нюкасъл.

Жестокото отмъщение на Греъм Сунес

По-запознатите с историята на британския футбол отлично знаят, че Греъм Сунес бе едно от най-гадните копелета в играта за своето време. Това напълно разбра и футболистът на Стяуа Георге Ротариу, който стана жертва на ето това влизане от страна на Сунес. Забележете само, че британецът дори претендираше пред рефера, че е бил изритан първи.

Лудият гений Ерик Кантона

На 21 години Ерик Кантона записа първия си мач за отбора на Оксер, като още в дебюта си за френския клуб гениалният нападател "блесна" с тази си проява срещу футболист на Нант. Както се казва, поне след това нямаше изненадани от следващите подобни изяви на Крал Ерик, включително и легендарния кунг-фу ритник спрямо фен на Кристъл Палас.

Опитът за убийство във финал на Световно първенство

През 2010 година Испания спечели финала на Световното първенство срещу Холандия, но успехът на "Ла Роха" можеше да дойде и далеч по-лесно, ако реферът Хауърд Уеб си бе свършил работата. През първата част на двубоя халфът на "лалетата" замалко не уби Шаби Алонсо с брутален ритник в гърдите на халфа, но интересното е, че Де Йонг дори не получи и жълт картон от британския рефер за това си действие.

Когато Рой Кийн прекрати кариерата на Алф-Инге Хааланд

Един от най-противоречивите моменти в историята на английската Висша лига. Не толкова заради бруталното влизане на Рой Кийн, което прекрати кариерата на Алф-Инге Хааланд, но заради предисторията на инцидента. Години по-късно Кийн ще признае в автобиографията си, че умишлено е влязъл по подобен начин в краката на Хааланд, изчаквайки удобен момент, за да разчисти стари сметки с него.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ