Ползата от 10 000 крачки на ден е мит! Толкова да се ходи е вредно!

22.02.2017, 09:00

Докторите напълно отричат приложението, което засича крачките

   
 
Ползата от 10 000 крачки на ден е мит! Толкова да се ходи е вредно!

Има ли някой сред нас, който да не е чувал приказката за ползата от 10 000 крачки на ден? Ако има можем само да му завидим (ако е милионер, може още повече да му завидим).

За последните години "10 хиляди крачки на ден" се наредиха редом на пиедестала до веганството и всякаква друга извратения, която има претенциите да бъде здравословна. В крайна сметка можеш да не си маратонец и да мразиш пътечката за бягане, но "10 хиляди крачки на ден" – закон.

От там и хиляди мобилни приложения, гривнички, фибички и прочие накити, които да следят дали всичко в тялото е в норма – газ, маз и патрони. Защото нали се сещаш – най-големият грях на 2010-X година е да не се интересуваш от здравето си.

Доктор Хейгър, член Американската медицинска асоциация, от своя страна представи официален доклад за вредата от  "10 хиляди крачки на ден". Хейгър заявява, че тази норма не се явява единна за всички, защото абсолютно всички организми са много различни и хората водят много различен начин на живот.

Също така Хейгър уточнява, че митът за "10 хиляди крачки на ден" е възникнал на базата на една стия на японски учен, която е публикувана през 1950 година и от тогава никой не се изказва по нея.

Та значи, ако приложението писука, че трябва да напрвавиш още 3000 крачки до нормата – лягай да спиш и не се занимавай с глупости.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ