Къде се крие футболът през лятото: Мистериозните финландци  4 Виж всички снимки

04.08.2011, 17:41

   
 

Ден преди старта на "големия” футбол в Европа, ще ви запознаем с още една част от "малкия” такъв на Стария континент. След шведите идва ред на финландците, които досущ като западните си съседи практикуват великия спорт главно през лятото. За заклетия български запалянко футболът във Финландия през последните 5-6 години, а и сякаш по принцип, е мистика и се изчерпва с едно име - Тампере. 

Финският национален тим е скромно отборче, което редовно яде бой от българските "лъвове” и затова не е от значение за родния фен. Отборът на Тампере Юнайтед обаче, който през 2007г. елиминира родния гранд Левски във втория предварителен кръг в турнира Шампионска лига. Двете поредни загуби с по 1:0 оставиха траен белег върху европейското самочувствие на "сините” и до ден днешен са повод за подигравки от страна на вечния враг ЦСКА.

Както вече казахме представителната формация на Финландия не може да се похвали кой знае с какво, освен рекордната победа с 8:0 над Сан Марино, която е и най-голямата в историята на отбора след тази с 10:2 срещу Естония от зората на международния футбол. Финландците никога не са играли нито на Световно, нито на Европейско и изглежда това няма да се случи и на предстоящото Евро 2012 в Полша и Украйна. В момента фините са пети в група от шест тима с актив от 6т., колкото има и четвъртият Молдова - двойно по-малко от третия Унгария и тройно по-малко от лидера Холандия.

Достатъчно за националния тим на Финландия, време е да се върнем на клубна вълна. Отборът на Тампере Юнайтед е интересен не само поради факта, че отстрани Левски преди няколко години, а и защото е един от многото носители на титлата на Финландия, които са достигнати от тежка съдба.

Преди началото на сезон 2011 клубът е уличен в участие в схема с уреждане на мачове и губи професионалния си лиценз. По този начин носителят на три шампионски титли, една купа на Финландия и една купа на Лигата потъва в забвение, а победите над Левски и участието в третия предварителен кръг в турнира Шампионска лига остават връх в европейската история на Тампере.

В същото или почти същото положение са още 15 тима, които някога са били шампиони на Финландия. Двукратният носител на титлата ФК Джаз е разпуснат през 2000г. застигнат от банкрут, а един от най-титулуваните отбори в страната - HPS или Хелзингин Палосеура се подвизава в четвъртия ешелон на финландския футбол - Колмонен. HPS е втори по титли заедно с ФК Хака - девет, като във витрината си клуба има и една купа на страната от 1962г. 

Подобно ФК Джаз и Хелзингин Палосеура се срива след продължителни финансови проблеми, но успява да се възроди от пепелта. През 1999г. след стабилен период на упадък HPS е на трето място в третата дивизия на финландския футбол - Каконен, но отборът не успява да се опази от надвисналия фалит и е разпуснат. Тимът е изграден наново през 2000г., но трябва да започне участието си от най-ниското ниво на местния футбол - осмия ешелон познат като Сейска. През последните 11 години обаче HPS бележи бавен, но стабилен напредък, който позволява на клуба да стигне до четвъртата дивизия Колмонен, където се състезава и в момента.

Сред падналите шампиони на Финландия са още Судет (Колмонен), КТП (Каконен), ИФК Обо (Каконен), Кифен (Каконен) и ИФК Васа (Каконен). Малко по-добре са КПВ, ОПС и ХИФК, които се борят за завръщане в елита във втория ешелон на тамошния футбол - Юконен. (бел. авт. в скоби наименованието на дивизията, в която играе отборът в момента)

Сред най-добрите продължава да е най-титулуваният тим в страната и настоящ шампион на Финландия - отборът на ХИК Хелзинки. В своята история ХИК е 23 пъти първенец на страната и триумфира с Купата цели 10 пъти, а четири пъти вдига и Купата на Лигата. През 80-те години на миналия век привърженици на столичния клуб създават една от първите фенски организации в страната - Töölöön Raiku. Последните просъществуват само няколко години, като през 1999г. е регистриран Forza HJK - официалният фен-клуб на отбора и до днес.

В столицата ХИК поддържа съперничество с КИФ, ХПС и ХИФК като заедно клубовете формират "големите четири” на финландския футбол с общо 43 шампионски титли и 11 трофея от турнира за купата на страната. Постепенно обаче тези вражди избледняват най-вече заради упадъка на другите три отбора.

С най-голям заряд обаче е дербито между тима от Хелзинки и ФК Лахти. Последният сформиран след обединението на два по-стари тима - Лахден Рейпас и Куусисис (бел. авт. последните два тима имат общо 8 шампионски титли). В края на 90-те години враждата между тези два тима става причина за изграждането на едни от първите ултрас фракции във Финландия, което води и до първите по-сериозни футболни размирици в страната.

Освен с изброените до момента отбори ХИК води задочен спор и с тима на Хака - вторият най-титулуван отбор във Финландия. Дербито помежду им не е само на базата на брой трофеи, а е и дерби между столицата и провинцията, тъй като отборът на Хака произхожда от едва 20-хилядния град Валкеакокси.

На европейска сцена ХИК Хелзинки също може да се нарече най-успелият финландски клуб, тъй като, подобно родния Левски, е единственият достигал до груповата фаза на Шампионската лига. В група с ПСВ Айндховен, Бенфика и Кайзерслатуерн, ХИК се представя повече от достойно. Победа и равен срещу Бенфика и равенство с Кайзерслаутерн носят на тима 5т. Въпреки че остават последни в групата, финландците напускат турнира с гордо вдигната глава.

Въпреки множеството си участия в европейските клубни турнири тимът от финландската столица така и не среща български съперник. Този късмет обаче се пада именно на втория по трофеи в страната - ФК Хака, който през сезон 1970-71 среща родния ЦСКА в турнира за Куната на носителите на купи. Скромният на международно равнище Хака претърпява загуба 1:2 като домакин в първия мач, след което е прегазен със звучното 9:0 в реванша в София.

Отборът от Валкеакоски е тимът с най-много триумфи в турнира за Купата на Финландия - 12, като освен това е достигал четвъртфинал в турнира за КНК. През сезон 1983-84 Хака отстранява поред ирландския Слиго Роувърс и шведския Хамарби, за да бъде спрян от италианския колос Ювентус на ¼-финал. В битката с Юве обаче Хака се представя повече от достойно, като записва две поражения, но и двата пъти с минималното 0:1.

В сянката на тези два местни гранда - ХИК и Хака, остава отборът на ТПС Турку, който може да се похвали с една от най-знаменитите победи постигана от финландски отбор извън пределите на страната. 

През сезон 1987-88г. в турнира за Купата на УЕФА ТПС постига успех с 1:0 срещу италианския гранд Интер. Успехът може да се сравни с победата на ХИК срещу Ливърпул от 1982г., но, за разлика от тима от Хелзинки, успехът на ТПС Турку не е на родна земя, а като гост на "Стадио Джузепе Меаца” насред Милано.

ТПС също така е и третият най-титулуван тим в страната, като осем пъти е първенец в местния шампионат и на три пъти печели турнира за Купата на Финландия.

В тазгодишното издание на местната Вайккауслига лидер с 45т. е отборът на ХИК, а ТПС и Хака са съответно четвърти и осми. Най-близко до лидерите от Хелзинки е вторият отбор от град Турку - Интер, който има една титла на страната, но съгражданите на ТПС изостават на 9т. от ХИК със седем мача до края на шампионата.

Изглежда съдбата на титлата във Финландия е решена и тази година, като ХИК ще имат възможността, за втори пореден сезон да се борят за място в групите на Шампионска лига. Късно снощи отборът не успя да преодолее хърватския Динамо Загреб по пътя към третия и последен квалификационен кръг в турнира, но това пък му дава шанс за пръв път да срещне български отбор в Европа. След отпадането си отборът от финландската столица може да се падне срещу Литекс или ЦСКА, и евентуално Левски, ако сините преодолеят Спартак Търнава довечера.

Лятото вече върви към своя сигурен край и футболът няма защо да се крие. Утре вечер на стадион "Сигнал Идуна Парк” в Дортмунд немския шампион Борусия слага началото на новия футболен сезон в големите първенства на Стария континент. "Жълто-черните” на Юрген Клоп се изправят срещу формацията на Хамбургер, която през последните няколко месеца бе коренно преобразена. Ние вече сме обърнали взор към тази среща, но мислите ни все още не са напуснали северните страни, където, макар и трудно, футболът намира своето място в душите на феновете.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ