Какво се случва със севернокорейските спортисти, ако се провалят на голям форум?

30.01.2017, 20:15

Истина ли са слуховете?

   
 
Какво се случва със севернокорейските спортисти, ако се провалят на голям форум?

През годините често се спекулираше, че режимът в Северна Корея наказва жестоко спортисти, които са се представили зле на някой от големите спортни форуми, въпреки, че самото им класиране би трябвало да се смята за успех. Сега един високопоставен севернокорейски дезертьор потвърди всички това. 

Става въпрос за Ким Хьонг Су, който е работил дълги години за партията в най-изолираната страна в света, преди да избяга през 2009 г. В интервю пред Daily Star той потвърди, че всички спекулации за наказанията на спортистите са истина и дори добавя, че треньорите също търпят последствията от "лошите" резултати.

1848881

"Естествено, че ако някой вземеше златен медал, той получаваше страхотни луксове като нова кола, нов апартамент в Пхенян и допълнителен ориз. Но при по-лоши резултати атлетите и треньорите могат да бъдат изпратени в работнически лагер за няколко месеца.", казва Ким и добавя, че управляващата партия винаги разпространява лъжи, когато някой отбор или спортист се представят зле. 

Като пример за това, той дава печалното участие на Северна Корея на Световното първенство по футбол през 1966 г., когато вината за загубата от Португалия на 1/4 финал е била хвърлена върху играчите, които били "купонясвали цяла нощ преди двубоя".

"Към всеки отбор има прикрепени държавни служители, които ги придружават на международни турнири. Те са тези, които да измислят подобаваща история, в случай, че отборът загуби. Като например, че играчите са пили алкохол цяла нощ и затова са се представили слабо. После вината се хвърля върху тях и естествено, биват наказани.", добавя още Ком Хьонг Су.

1848882турнир

По време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро от миналата година се родиха точно същите спекулации за съдбата на севернокорейската участничка Ким Кук Хянг, която плачеше на церемонията по награждаване, след като беше взела сребро, но шампионка стана китайската конкурентка Супин Мен. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ