Жената, вдъхновила „Baby Reindeer“ съди Netflix

09.06.2024, 10:00

За клевета и умишлено причиняване на емоционален стрес!

   
 
Жената, вдъхновила „Baby Reindeer“ съди Netflix
Източник: IMDB

Шотландката, която твърди, че е вдъхновението за хита на Netflix "Baby Reindeer" на Ричард Гад, съди стриймъра, като иска парично обезщетение от най-малко 170 милиона долара.

Според Variety, Фиона Харви публично казала, че персонажът на Марта в "Baby Reindeer", изигран от Джесика Гънинг, е базиран на нея. Тя съди Netflix за клевета, умишлено причиняване на емоционален стрес, небрежност и нарушаване на правото ѝ на публичност.

Искът е подаден в четвъртък в Окръжния съд на САЩ за Централния окръг на Калифорния. Можете да намерите копие от жалбата на Харви тук.

Съдебният иск на Харви твърди, че Netflix е казал "брутални лъжи" за нея в сериала "Baby Reindeer".

В жалбата ѝ се казва:

"Това е истинска история." - Baby Reindeer, Епизод 1. Горният цитат от първия епизод на сериала Netflix, Baby Reindeer, е най-голямата лъжа в историята на телевизията. Това е лъжа, изречена от Netflix и създателя на сериала, Ричард Гад, от алчност и жажда за слава; лъжа, предназначена да привлече повече зрители, да привлече повече внимание, да направи повече пари и злобно да унищожи живота на ищеца, Фиона Харви – невинна жена, оклеветена от Netflix и Ричард Гад в мащаб без прецедент.

Лъжите, които обвиняемите казаха за Харви на над 50 милиона души по света, включват, че Харви е два пъти осъждан преследвач, който е осъден на пет години затвор, и че Харви е нападнал сексуално Гад. Подсъдимите изричаха тези лъжи и никога не спираха, защото това беше по-добра история от истината, а по-добрите истории правеха пари.

В резултат на лъжите на ответниците, злоупотребите и крайно безразсъдното неправомерно поведение животът на Харви беше съсипан. Просто Netflix и Gadd унищожиха нейната репутация, нейния характер и нейния живот.

"Възнамеряваме да защитаваме енергично този въпрос и да отстояваме правото на Ричард Гад да разкаже историята си", казват от Netflix  в изявление.
"Baby Reindeer", който е базиран на пиесата на Гад за Единбургския фестивал, пуснат в Netflix по целия свят на 11 април и бързо се превърна в чудовищен хит на стриймъра. В шоуто Гад играе измислена версия на себе си на име Дони Дън. Лимитираният сериал от седем епизода проследява Дън, докато той се опитва да се дипломира от барман в комик, като по пътя привлича бясна жена преследвач на име Марта, която му изпраща хиляди имейли и тормози семейството и приятелката му.

Въпреки че Гад каза в интервюта, че е променил идентификационните данни за истинската Марта, интернет детективите бързо се ориентираха в акаунтите на Харви в социалните медии, които често са взаимодействали с Гад през периода, в който се развива шоуто и дори споделят специфични фрази. Подобно на измислената Марта, Харви е брюнетка, с наднормено тегло и шотландка с юридическо минало и история на преследване.

Малко след като шоуто излезе, Харви се появи в YouTube шоуто на Пиърс Морган, където каза, че обмисля да предприеме съдебни действия срещу Гад и Netflix. Тя отрече да е изпратила на Гад 41 000 имейла, както е описано в "Baby Reindeer", като каза на Морган, че сериалът е "произведение на хипербола".
   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ