Как да инсталираш винилова подова настилка у дома

31.01.2023, 10:00

И то съвсем сам!

   
 
Как да инсталираш винилова подова настилка у дома

Когато става въпрос за избор на правилния вид подова настилка за твоя дом, има редица фактори, които трябва да се вземат под внимание. Всичко зависи от бюджет, интериорни решения... абе куп фактори, които няма как да пропуснеш.

Един избор за подови настилки, който става все по-популярен с течение на времето, са луксозните винилови плочки/подови настилки. Най-голямото им предимство е, че можеш да си я монтираш напълно сам и то без особени усилия!

Какво ще ти е необходимо?

Както при всяка задача "Направи си сам", така и при поставянето на подова настилка изисква да имаш някои специфични инструменти и части от оборудването, за да си сигурен, че ще свършиш работата правилно:

  • Ролетка
  • Линия
  • Нивелир
  • Молив
  • Трион
  • Макетен нож
  • Разделители
  • Подложка
  • Чук

Подготовка на терена

Тази стъпка е изключително важна. Трябва да подготвиш мястото, преди да наложиш подовата настилка, за да предотвратиш всякакви проблеми или несъвършенства. Подът трябва да бъде почистен и без мебели и други предмети. Изчеткай и почисти пода с прахосмукачка, за да отстраниш мръсотията и праха.

Използвай нивелира и провери за неравности по повърхността. Пропадания или неравности могат да причинят сериозни несъвършенства, след като си положил пода, така че е жизненоважно да ги идентифицираш и отстраниш преди време.

Подготви настилката

След като мястото е правилно подготвено, трябва да оставиш кутията с подовата настилка, в стаята поне за 48 часа. Това ще позволи на материала да се адаптира и да се установи в специфичните условия на това пространство, като му дава време да се адаптира към уникалните характеристики на температурата и влажността на помещението. Неспазването на тази стъпка може да доведе до промяна на формата на подовата ви настилка, след като е положена, създавайки неравно покритие.

Инсталиране на подложка

Подложката действа като опора за подовата настилка и я държи сигурно на място. тук трябва да заложиш на специфична LVT подложка. Тя е с висока плътност и бариера срещу влага и е подходящо за използване с луксозни винилови плочки. Подложката трябва да се монтира под ъгъл от 90 градуса спрямо посоката на настилката, като бариерата за влага е от долната страна.

Поставяне на подовата настилка

След като тренът е готов, материалът е аклиматизиран и е поставена подложка, идва време да завършиш работата. Започни да поставяш винила върху подложката, като започнеш срещу стената.

2379866

Използвай разделителите, за да създадеш луфт между стената и ръба на подовата настилка. Не полагай настилката непрекъснато повече от седем метра. Използвай ленти за прагове, за да я разчупиш. На вратите също трябва да се използват ленти за прагове.

Готов си!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ