Изследователи създадоха лабораторен мозък и го научиха да играе електронна игра

20.10.2022, 10:00

Звучи плашещо!

   
 
Изследователи създадоха лабораторен мозък и го научиха да играе електронна игра

Изследователи отгледаха мозъчни клетки в лаборатория, които са се научили да играят подобна на тенис видеоигра от 70-те години на миналия век, на име "Pong".

Мозъчните клетки са човешки и са съставени от стволови клетки, както и миши ембриони, наброявайки 800 000. Австралийският екип, работещ по изследването, свързва този мини-мозък към видеоиграта чрез електроди, разкриващи от коя страна е топката и колко далеч от "мрежата".

В отговор клетките започват да произвеждат собствена електрическа активност. Те изразходват все по-малко енергия в процеса на играта. Но при подновяването на играта те започват да изразходват повече, поради непредвидената ситуация.

2377789Neuron

На минимозъкът му отнема 5 минути, за да се научи да играе. Често пропуска топката, но процентът му на успеваемост е доста над очакваното. Изследователите подчертават, че все пак, без съзнание, той не знае, че играе тенис по начина, по който би го направил човешки играч.

Те наричат своята система DishBrain и според тях тя доказва, че невроните могат да усвояват и показват основни признаци на интелигентност. Екипът описва подробно новия проект, наречен синтетичен биологичен интелект или SBI, в проучване, публикувано в сряда в списание Neuron.

Авторите на изследването казват, че SBI може да помогне за отключването на дългогодишни мистерии на мозъчната механика и да доведе до подобряване леченията за определени неврологични състояния.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ