Защо светофарите светят в зелено, жълто и червено?

24.11.2022, 14:00

Не е това, което си мислиш!

   
 
Защо светофарите светят в зелено, жълто и червено?

От малки са ни учили, че червеното означава опасност, докато зеленото означава безопасност. Но защо точно тези цветове са избрани за светофара?

Първите светофари в Съединените щати са инсталирани поради увеличаване на броя на пътниците по пътищата през 20-те години на миналия век. Притеснени от злополуки, градовете инсталират кули за движение, за да помогнат на потока от автомобили. Полицаите управляват кулите, използвайки свирки и червени, зелени и жълти светлини, за да покажат на шофьорите кога трябва да спрат и да тръгнат.

След това, през 1920 г., Уилям Потс създава първия трицветен, четирипосочен пътен сигнал. Той е инсталиран на Woodward Avenue и Fort Street в Детройт, Мичиган.

Тъй като се оказва, че в крайна сметка това може да създаде повече проблеми на шофьорите, Федералната магистрална администрация създаве "Наръчник за унифицирани устройства за контрол на трафика" през 1935 г. Той определя единни стандарти за всички пътни знаци, маркировки на тротоара и пътни сигнали, като изисква всички те да използват червени, жълти и зелени светлинни индикатори.

2378611

Преди да има светофари за автомобили, е имало светофари за влакове. Отначало железопътните компании използват червеното за означаване на спиране, бялото за означаване на тръгване и зеленото за означаване на повишено внимание.

Кондукторите на влаковете са се сблъскали с няколко проблема с белия цвят - ярко бялото може лесно да бъде объркано със звезди през нощта. Железопътните компании в крайна сметка преминават към зеления цвят. И тъй като лесно се различава от другите, жълтото се превръща в стандарт за повишено внимание. Оттогава е така.

Когато светофарите биват поставени, това става стандарт и за тях - с изключение на Япония, където и преди сме ви разказвали, че вместо зелено, използват синьо.

А защо точно тези цветове?

Червеното е цветът с най-голяма дължина на вълната. Това означава, че докато пътува през молекулите на въздуха, той се разсейва по-малко от другите цветове, така че може да се види от по-голямо разстояние. Помисли как светлината става червена, когато слънцето залезе. Въпреки че човешкото око е най-чувствително към жълто-зелен цвят, то може да види червеното от по-далече.

Жълтото има по-къса дължина на вълната от червеното, но по-голяма от зеленото. Това означава, че червеното се вижда най-далеч, жълтото в средата и зеленото на най-малкото разстояние.

 Червеното, което означава "стоп", произхожда от предупредителните светлини на влака и не е ясно дали това е избрано въз основа на дължина на вълната, контраст срещу зелена природа или естествена връзка на червеното с неща като кръв. Може да е комбинация от трите!



   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ