Какво предизвиква задръстванията?

08.09.2016, 12:00

И има ли начин да се спасим от тях?

   
 
Какво предизвиква задръстванията?

Независимо дали като шофьор или пътник, на всеки се е случвало да попадне в задръстване. Понякога преминаването само през един светофар е изпитание, изискващо максимална доза търпение. Но питали ли сте се някога защо има задръствания? Е, видеото долу го обяснява перфектно.

Накратко, задръстванията не се случват заради многото автомобили по пътищата, а заради човешката грешка и бавното време за реакция. Всеки път, когато светофарът покаже зелено, колите тръгват една след друга, вместо едновременно, като по този начин губят много време. На магисралата пък, където няма светофари, задръстванията се получават заради внезапно намаляване, опасно изпреварване или каквато и да е маневра, принуждаваща останалите да намалят. Забавянето се предава назад и при по-натоварено движение то може да доведе до километрични задръствания, без причината да е катастрофа или някакъв друг инцидент напред. 

Решението на този проблем са безпилотните автомобили. Без хора шофьори времето за реакция ще е по-бързо и координацията ще е в пъти по-добра. По този начин дори могат да бъдат премахнати светофарите, което ще спести още повече време. Вероятно бъдещето изглежда точно така.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ