AI ботове създадоха софтуер за по-малко от 7 минути

14.09.2023, 14:00

Изместват ни малко по малко!

   
 
AI ботове създадоха софтуер за по-малко от 7 минути
Източник: ChatDev/arXiv

Ново проучване показва, че чатботовете с изкуствен интелект могат да управляват софтуерна компания по бърз и рентабилен начин с минимална човешка намеса.

Екип от изследователи от университета Браун и няколко китайски университета направиха експеримент, за да видят дали ботове с изкуствен интелект, поддържани от модела на версия 3.5 на ChatGPT, могат да разработят софтуер без предварително обучение.

В скорошната статия изследователите създадоха компания за разработка на софтуер, наречена "ChatDev". Компанията ще премине през четири етапа хронологично, за да създаде софтуера: проектиране, кодиране, тестване и документиране.

След това изследователите възложиха на AI ботове специфични роли и ги разпределиха към съответните им етапи. Например "главният изпълнителен директор" и "техническият директор" на ChatDev ще работят на етапа на проектиране.

След това "работниците" на AI комуникираха помежду си с минимална човешка намеса, за да завършат специфични части от разработването на софтуера, като отстраняване на грешки и решаване кой език за програмиране да се използва.

Изследователите проведоха експеримента с различни софтуерни сценарии, като например проектиране на основна игра, и провериха колко време отнема на ChatDev да завърши всеки тип софтуер и колко би струвал всеки един.

2383192ChatDev/arXiv

Около 86,66% от генерираните софтуерни системи са "изпълнени безупречно".

"Нашите експериментални резултати демонстрират ефективността и рентабилността на автоматизирания процес на разработка на софтуер, управляван от CHATDEV", гласи проучването.

Изследователите обаче посочват и ограниченията:

Въпреки че проучването може потенциално да помогне на младши програмисти или инженери в реалния свят, за системата е предизвикателство да генерира перфектен изходен код за софтуерни изисквания от високо ниво.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ