Цитати от Сун Дзъ, които ще ви направят успешни лидери

01.04.2016, 17:30

Мъдростта помага на всички

   
 
Цитати от Сун Дзъ, които ще ви направят успешни лидери

Сун Дзъ е прочут китайски генерал, военен стратег и философ. Автор е на емблематичната книга "Изкуството на войната". Но дори и да не сте прочели цялата книга, а да си изберете само един ред от това произведение, ще разберете, че мъдростта на Сун Дзъ е изключително мощна.

Днес сме ви подбрали няколко цитата, които могат да ви превърнат в успешни лидери. Всичко зависи от вас самите.

1. Възможностите се увеличават, когато се използват.

2. Има не повече от пет музикални ноти, но комбинациите от тези ноти създават толкова мелодии, колкото никога не могат да бъдат чути. Има не повече от пет основни цвята, но в комбинация те произвеждат толкова краски, колкото никога не могат да бъдат видяни. Има не повече от пет основни вкуса, но комбинацията от тях води до повече вкусови усещания, колкото могат да бъдат опитани някога.

3. Изглеждай слаб, когато си силен и изглеждай силен, когато си слаб.

4. Дръж приятелите си близо, а враговете си - още по-близо.

5. Трябва да вярваш в себе си.

6. Всяка война е основана на измама: Когато имаме възможност да атакуваме, трябва да изглеждаме неспособни да го направим; когато използваме силите си, трябва да изглеждаме неактивни; когато сме близо, трябва да накараме врага да повярва, че сме далеч; когато сме много далеч, врагът трябва да вярва, че сме много близо.

7. Дори най-изящният меч, потопен в солена вода, някой ден ще ръждяса.

8. Ако познаваш врага и себе си, не бива да се страхуваш от изхода на хиляда битки. Ако познаваш себе си, но не и врага, за всяка постигната победа трябва да изстрадаш по една загуба. Ако не познаваш нито врага си, нито себе си, ще губиш във всяка битка.

9. Бъди изключително гъвкав до степен на безформеност. Бъди изключително мистериозен до степен на беззвучност. Само така можеш да станеш ръководител на съдбата на твоя опонент.

10. Ангажирай хората с нещата, които очакват: това те са способни да разпознаят, а и желанията им се потвърждават. Това поведение ги поставя в предсказуема форма на отговор, занимава мозъците им, а ти чакаш подходящия момент - на който те няма да могат да се противопоставят.

11. За да опознаеш врага си, трябва да се превърнеш в него.

12. Воините, подготвени да побеждават, първо печелят, а след това тръгват на война, а пораженческите войници първо се впускат във война, а после търсят начин да спечелят.

13. Стратегията без тактика е най-бавният път към победата. Тактиката без стратегия е шумът преди победата.

14. Движи се гъвкаво като вятъра и сигурно като гората. Атакувай като огъня и бъди стабилен като планината.

15. Най-великата победа е тази, която не изисква битка.

16. Отнасяй се с хората си така, сякаш са обичните ти синове и те ще те последват и в най-дълбоката долина.

17. Когато са силни, избягвай ги. Когато са с висок морал, ги депресирай. Когато са скромни, изпълни ги със съмнение. Ако им е лесно, изтощи ги. Ако са обединени, раздели ги. Атакувай слабостите им. Изненадвай ги.

18. Плановете ти трябва да са тъмни като нощта, а когато се движиш - падай като мълния.

19. Познавай се и ще спечелиш всички битки.

20. Ще спечели онзи, който знае кога да се бие и кога да не се бие. Ще победи онзи, който знае как да се справи с по-мощни и по-слаби противници. Ще спечели онзи, чиято армия изцяло е обладана от един дух и настроение. Ще победи онзи, който се е подготвил и иска да хване врага си неподготвен.

21. Когато врагът е спокоен, създай му работа. Когато е сит, накарай го да огладнее. Когато е уседнал, накарай го да се движи.

22. Ако мозъкът иска, плътта може да продължава дълго време без много неща.

23. Висшето изкусто на войната е да подчиниш врага, без да се биеш.

24. Лидерът води с пример, не със сила.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ