Свети Валентин - чуй молбите ми и се гръмни

08.02.2012, 18:56

   
 
Свети Валентин  - чуй молбите ми и се гръмни

Има два празника в годината, на които ми се иска ако може да взема сандък и пирони и да се самозакова в него. Да престоя вътре в продължение на поне 24 часа, докато всичката тази абсолютно безсмислена, ненужна и направо натрапчива еуфория не се разпръсне и не се разтвори волно в пространството, изчезвайки като дим и позволявайки ми да дишам отново.

И докато първият такъв празник може да се оправдае с единствената еуфорична радост, която има някакъв смисъл и чар – тази на децата (а и няма да ми се налага да мисля за него до края на годината), то за другия не намирам никакво логично обяснение. А той отново точи зъби и нокти за атака. Свети Валентин.

Олицетворението на любовта и лиготията. Денят, в който бижутерски магазини, цветарници, производители и търговци на картички и шоколадови бонбони, хотели и т.н. си напълват сметките, докато милиони хора по света засвидетелстват своята любов. Навсякъде хвърчат балони, сърца и бонбони, всичко е решено в розово и червено, момичета и момчета се натискат по паркове и градинки, разменят си картички и подаръци и се целуват ли целуват. Сякаш само в този ден, в рамките на тези 24 часа трябва да се изядат всичките бонбони, да се подарят всички картички и всички цветя (които са посадени и раснали само за този ден), да се пуснат за свобода всички червени балони и да се постави световен рекорд, базиран на броя на пътите, в които един човек може да каже на друг човек "Обичам те".

И макар че е февруари и минусовите температури също искат Валентин просто да се прибере някъде на топло и да изчезне, цялата тази любов ще се разлее по улици и тротоари, в градския транспорт, а разните спа хотели и ресторанти направо ще се пръскат по шевовете от млади, зрели и възрастни консуматори на Св. Валентинската любов. Човек направо го е страх да върви по улицата. Във всеки момент отнякъде може да изникне Купидон и да го разстреля от упор.

Всяка жена, която не е получила подарък, ще най-нещастната жена на света. Всеки мъж, който не е купил подарък на онази, която го вълнува по някакъв начин, ще е пълен кретен, загубеняк и страхливец. И всички хора, които не засвидетелстват своята любов, ще са деструктивни единици на обществото. Същото общество, което е забравило или просто пренебрегва факта, че Св. Валентин е католически празник, което не се е поинтересувало откъде накъде свързват този светец именно с любовта, а не с нещо друго. Как се е мъчил той за тази любов и какво е направил. Кой го е грижа за произхода и значението на някакъв привнесен празник?! Нали важното е да се празнува. Пък и става дума за любов. Пък и става дума за щастието на всичките онези младежи и девойки (най-вече девойки), които отварят "Името на розата" и после разочаровани си споделят "Пък аз си мислех, че е нещо за любов".


Важното е любов да има. И вино. За виното съм напълно съгласна. Но и то не може да оправдае заменянето на един православен с един католически празник, на който вместо да се натискаме по пейките като ученици, много по-хубаво би било да пресушим няколко 10-литрови туби домашно червено вино. В името на Трифон Зарезан, който за разлика от Валентин, е български народен празник, който се чества от лозарите, градинарите... и кръчмарите.

Тъй като се числя към последните или по-скоро техните последователи или най-чести клиенти, планът е да си пия самостоятелно и нелюбовно в сандъка си, докато някой не обяви, че и за тази година заплахата е отминала, че вече светът се е оттърсил от фалшивата си любовна еуфория и се е върнал към далеч по-характерните за него бедствия, жестокост, престъпления и смърт. Те, за разлика от червените балонени сърца, които летят навсякъде на Св. Валентин, засягат онези другите сърца – по-грозните, по-невидимите, но човешки органи, които в повечето случаи нямат нищо общо с любовта.  

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 2
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 31.01.2013 | 17:02
2 Ванче Ванче... :) много не е добре да говориш против любовта(май за това са изчезнали коментарите ;) ). Виж, аз се казвам Валентин.. и съм благодарен на майка ми че ме е кръстила така. Обичам името си и дори съм горд че го имам. А още повече и от самата история която се върти около любовта. Но да оставим името ми настрана.. да говорим за свети Валентин. Не знам за другите хора.. но аз лично не разбрах какво точно не ти харесва в празника. Може би отговора се крие в това изречение - “Всяка жена, която не е получила подарък, ще най-нещастната жена на света". Да ти кажа и аз никога не съм го празнувал този празник с любимата си.. никога не ми е било некво любовно.. но все пак, до колкото знам тва е единствения празник на най - силното нещо на света - ЛЮБОВТА :)
от Не е посочен | 10.02.2012 | 19:35
1 Къде изчезнаха коментарите?
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ