Модерно изкутво: Художник достави на музей празни платна

01.10.2023, 12:00

Какво ли е искал да каже авторът?

   
 
Модерно изкутво: Художник достави на музей празни платна
Източник: Canva

В Дания съдът нареди на датски художник да се изплати на музей за доставката на празни платна.

През 2021 г. музеят Kunsten, разположен в Олборг, дава 532 549 холандски крони ($76 400 длара) на Йенс Ханинг, за да възпроизведе две от предишните си творби, използвайки парите.
След това Хаанинг връща празни платна в музея и ги информира, че новата работа е озаглавена "Вземи парите и бягай".

Директорът на музея Ласе Андерсон казва, че първоначално е интерпретирал двете празни платна като "хумористичен подход" на художника, който показва "отражение върху това как ценим работата" и е решил да покаже произведенията.

Поръчаните произведения на изкуството са били предназначени да формират част от изложба в музея за връзката между изкуството и труда.

Музеят обаче потвърждава, че ще даде Хаанинг на съд, ако не върне парите, което той отказа да направи. След това съдът нарежда на художника да възстанови на музея еквивалента на сумата, която му е дал минус хонорара на художника и разходите за монтаж.

"Шокиран съм, но в същото време е точно това, което си представях. Работата е, че съм им взел парите. Не е кражба. Това е нарушение на договора, а нарушението на договора е част от работата", казва худижникът.

Хаанинг казва, че музеят е спечелил "много, много повече" пари от това, което е инвестирал, благодарение на публичността, която получава от този инцидент.

Той е роден в Hoersholm през 1965 г. и придобива популярност през 90-те години на миналия век с изкуството си, което се фокусира върху властовите структури и различията между социалните групи.



   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ